Bursa'da medfun padişah türbeleri
Osmanlı, 600 yıl dünyaya hükmederek dev bir imparatorluk oluşturdu. Söğüt'te başlayan bu tarihi yolculuk, üç kıtaya yayıldı. Dünyanın en güçlü devletinden Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa'da ise 6 padişahın türbesi bulunuyor. Sizler için şehrin manevi direkleri olarak adlandırılan padişah türbelerini derledik.
Giriş Tarihi: 31.01.2020
17:03
Güncelleme Tarihi: 31.01.2020
17:35
Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1390 yılında inşa ettirilen külliye; cami, medrese, imaret, hastane, ahır, mektep, mutfak, hamam ve türbeden oluşuyor.
Külliye içinde bulunan Yıldırım Beyazıt Türbesi, revaklı Osmanlı türbelerinin ilki olarak bilinirken türbenin içinde Yıldırım Bayezid ve oğlu İsa Çelebi'nin sandukası bulunuyor.
I. Bayezid, 1354 yılında doğdu.Germiyanoğlu Süleyman Çelebi'nin kızı Sultan Hatun ile evlendi ve hanımının çeyizi olarak Osmanlı'ya bırakılan topraklara sancak beyi tayin edildi. Frenk Yazısı Savaşı'nda gösterdiği cesaret ve atılganlık dolayısıyla "yıldırım" lakabını aldı. Şehzade Bayezid, 15 Haziran 1389'da Osmanlı'nın Rumeli'deki geleceğini tayin eden Kosova Savaşı'nın kazanılmasında önemli rol oynadı. Murad Hüdavendigar'ın şehit edilmesinden sonra Osmanlı tahtına geçen Bayezid, Doğuda Anadolu işleriyle ilgilendiği sırada batıda sınır boylarındaki uç beyleri düşmanlarını baskı altında tutuyor ve gaza faaliyetlerini sürdürüyorlardı.
İstanbul'u kuşatma altına alan Yıldırım Bayezid'a karşı Bizans İmparatoru Manuel, İstanbul'u kaybetme korkusuyla, Papa ve çeşitli Avrupa hükümdarlarından sürekli yardım istiyordu.
Yıldırım Bayezid'ın düşmanın ortasındaki askerlerini ziyareti
Bizans İmparatoru'nun gayretleri ve papanın vaazları ile yayınladığı beyannameler, Batı Avrupa'daki Hristiyanları ilk defa Osmanlılara karşı harekete geçirdi . Başta Fransa olmak üzere, Orta Avrupa ve hatta İngiltere'deki birçok şövalye ve asil, Osmanlılara karşı oluşturulacak ittifaka katıldılar.
Bu sırada, İstanbul kuşatmasıyla uğraşan Yıldırım Bayezid , Haçlı ordusunun hududu geçtiğini duyar duymaz kuvvetlerini Edirne'de toplayıp düşmanın üzerine yürüdü. Sultan, lakabına uygun bir şekilde yıldırım gibi hareket ederek Niğbolu'ya 6 saatlik bir mesafeye kadar geldi. Osmanlı öncüleri, sultanın kalenin büyük bir düşman ordusu tarafından sarıldığı haberini getirdiler.
Yıldırım Bayezid , Niğbolu'nun düşman eline geçip geçmeyeceğini merak ediyordu. Kale komutanı Doğan Bey, son derece iyi bir askerdi ancak bu kadar kalabalık bir orduya karşı dayanamayıp, teslim olabilirdi. Kaleye, Osmanlı ordusunun geldiğinin bildirilmesi için bir haberci gönderilmesi gerekiyordu. Yıldırım Bayezid, düşmanın ortasında, gidilmesi imkansız gibi görülen kaleye kadar geldi ve yardımın ulaştığını haber verdi. Klasik Türk savaş taktiğiyle etrafları çevrilen Fransız şövalyelerin büyük kısmı Osmanlı kılıçlarına yem oldu, kalanları da esir edildi.
Son büyük Haçlı Seferi olarak nitelendirilen 1396 seferinin Haçlıların hezimetiyle sonuçlanması Avrupa'da büyük yankılar uyandırdı. Osmanlılar hakkında pek çok eser neşredildi.
Osmanlı padişahlarının beşincisi Çelebi Mehmed' in inşa ettirdiği ve tarihi vesikalarda İmaret-i Sultan, İmaret-i Sultan Çelebi Mehmed Han gibi isimlerle anılan külliye, cami, medrese, imaret, türbe, hamam ve hanlardan oluşuyor.
Bulunduğu semte de adını veren külliyeye, cami ve türbedeki çinilerinden dolayı "Yeşil Külliye " olarak adlandırılıyor. Yıldırım Bayezid'in ölümünden sonra 11 yıl süren Fetret Devri'nin sona ermesiyle yapımına başlanan Osmanlı'nın yeniden şahlanışını simgeler nitelikteki külliye , Osmanlı mimari eserleri arasında en zengin süslemelere sahip yapılardan oluşur.
İznik çinileriyle bezenen türbenin içinde Çelebi Mehmed'in sandukası yer alıyor. Sekiz köşeli, yanları mermer, üzeri çini kaplı bir mermer kaide üzerine yerleştirilmiş Çelebi Mehmed'in sandukası sarı, lacivert ve beyaz renkte kabartma çinilerle kaplı.
Türbede, Çelebi Mehmed'in oğulları Mustafa , Mahmud ve Yusuf ile kızları Selçuk , Hafsa , Sitti ve Ayşe Sultan ile sütannesi Daye Hatun 'a ait çinili sandukalar da yer alıyor.
Sultan I. Mehmed, 1389 yılında Edirne'de doğdu. Osmanlı'nın beşinci sultanı olan Çelebi Mehmed, 11 yıl süren Fetret devrine son verdi, bu nedenle de Osmanlı'nın ikinci kurucusu olarak adlandırıldı.
Osmanlı'nın yaşadığı bu zor zamandan sonra devletin tekrar Anadolu ve Balkanlarda hakim bir güç konumuna gelmesini sağladı.1413 yılında tahta çıkan Çelebi Mehmed, hem Bizans'la hem de iç savaşla mücadele etti.
Sultan Çelebi Mehmed 26 Mayıs 1421 de Edirne'de vefat etti. Osmanlı padişahları arasında ölümü gizlenen ilk padişah o oldu.