Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Çanakkale Boğazı’nı geçilmez yapan Osmanlı’nın talim gemileri

Çanakkale Boğazı’nı geçilmez yapan Osmanlı’nın talim gemileri

Osmanlı Devleti'nde mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve alışkanlıklar; küçük yaştaki çocukların ustanın yanına verilerek yetiştirilmesiyle öğretilirdi. Osmanlı'da yelken yerine makine kullanılmaya başlandığı zaman, el işçiliği terk edildi. Gelişmelere ayak uydurmak ve Bahriye Nezaretine bağlı olan zanaatkâr sayısını artırmak için Makineci ve Gemici Çırak Okulları açıldı. Bu okullarda mümkün olduğu kadar iyi derecede ve uzun süreli bir mesleki eğitim verildi. Çekirdekten uzman yetiştirilmesini sağlayan makineci ve gemici çırak okulları, modern gemilerin kullanılmasında önemli bir iş gücü sağladı.

  • 6
  • 14
Teorik mesleki bilgiden pratik tarza
Teorik mesleki bilgiden pratik tarza

Çırak okullarında verilen eğitim, öğrencilerin teorik mesleki bilgilerini, pratik tarzda ilerletmeleri, seyir aletlerini kullanmaları ve denizcilikte iyi bir şekilde yetişmelerini sağlayacaktı. Bu amaçla öğrencilerin talim gemilerinde eğitim almalarına karar verildi. Gemici çıraklarının birinci sınıfları için İclaliye, ikinci ve üçüncü sınıfları için Muin-i Zafer ve makineci çırakları için Tir-i Müjgan, talim gemileri olarak kullanıldı. Her üç gemide 13-17 yaş arasında güçlü, terbiyeli, gemiciliğe hevesli ve kabiliyetli gençlere talim yaptırılarak eğitimleri pekiştirildi.

Çanakkale Boğazı’nı geçilmez yapan Osmanlı’nın talim gemileri

Tir-i Müjgan batığı...

Makineci ve gemici çırağı olacak öğrenciler, 1917 yılında Haliç'te, Tir-i Müjgan, Muin-i Zafer ve İclaliye seyyar okul gemilerinde talim dersleri gördüler. Çıraklara talim gemilerinde birer elbise dolabı verilerek eşyalarının düzenli olmasına dikkat edilirdi. Gemilerde yeni göreve başlayan makineci ve gemici çırakları seyyar okul gemilerinde; Birinci takım (askeri hizmette); Birinci vardiya (gemi hizmetinde); Birinci sınıf (fabrika hizmetinde) olmak üzere üçe ayrılmışlardı.

Çanakkale Boğazı’nı geçilmez yapan Osmanlı’nın talim gemileri

Aynı şekilde ikinci sene çırakları ikinci takımı, ikinci vardiyayı ve ikinci sınıfı; üçüncü sene çırakları da üçüncü takımı, üçüncü vardiyayı ve üçüncü sınıfı teşkil ederdi.

  • 9
  • 14
Seyyar okul gemisi
Seyyar okul gemisi

Her takım, 10-12 kişilik bölümlere ayrılmıştı. Her bölüm küçük rütbeli bir subayın idaresi altındaydı. Çıraklara bir 'çırak künye numarası' ve bir de 'gemi numarası' verilir, künyeler ikinci dairenin birinci şubesi tarafından kayıt ve tescil olunurdu. Bu konuda yapılan değişikliklerin şubeye bildirilmesi zorunluydu. Seyyar okul gemisindeki eğitim sırasında çırakların fikren ve bedenen hayatı boyunca meydana gelebilecek olayları yaşayarak öğrenmeleri amaçlanmıştı. Eğitim boyunca aşağıdaki konulara dikkat edilirdi:

  • 10
  • 14
Çanakkale Boğazı’nı geçilmez yapan Osmanlı’nın talim gemileri

Çırakların tam bir askeri terbiye ile bütün davranışlarında doğru hareket etmeleri, temizlik ve zamanında iş başında olmaları. Meslekleri dâhilinde olmak şartıyla çırakların hepsine mümkün mertebe aynı derecede eğitim ve öğretim verilmesi. Çırakların, denizdeki hava ve hayat şartlarına alıştırılması…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN