Arama

Cenevizlilerin ticaret yolundaki tarihi kaleler

Ceneviz, Kuzey İtalya'da kurulmuş, özellikle Orta Çağ süresince Akdeniz'den Karadeniz'e uzanan kıyı boyunca ticaret yollarına hakim önemli devletlerden biriydi. 11 ve 15. yüzyıllar arasında Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa'da ticaret kolonileri kurmuş ve kıyılarda kaleler inşa etmişler veyahut eski kale kalıntılarını onarıp kullanmışlardır. Tarih boyunca önemli ticaret yollarının kavşağında yer almış, Anadolu kıyılarında da Cenevizlilerin bir dönem kullandığı birçok yerleşim bulunmaktadır. İşte, Cenevizlilerin ticaret yolundaki tarihi kaleler hakkında bilgiler...

  • 4
  • 13
Amasra Kalesi
Amasra Kalesi

Karadeniz'de özellikle Cenevizliler döneminde ticari canlılığın merkezi olmuş Amasra Kalesi, 14 ve 15'inci yüzyıllarda Ceneviz ve Osmanlı dönemlerinde ciddi onarımlar görmüştür. Kale, iki ana kütleden oluşmaktadır. Biri, o zaman ada olan ve "Kemere" denilen bir köprüyle Amasra'ya bağlanan Boztepe'deki Sormagir Kalesi, diğeri Amasra'daki Zindan Kalesi'dir.

Osmanlı'nın ilk fethettiği kale: Karacahisar

Kuzeydoğu ucunda Büyükliman Kapısı, batısında Küçükliman (Antik) Kapısı ve güneyinde Zindan Kapısı bulunmaktadır. Sormagir Kalesi'ne, Kemere Köprü'ye bitişik "Karanlık yer" denilen tonozlu ana kapıdan girildikten sonra Antikliman ve Hacıdenizi yönlerinde iki tali kapıdan çıkılır.

Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

Amasra Kalesi nerede, nasıl gidilir?

Kaleiçi, Kemere Sk. No:4, 74300 Amasra/Bartın

Amasra ilçesine İstanbul ve Ankara'dan otobüs ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca uçak ile Zonguldak Havaalanı ulaşıp Zonguldak ilinden yaklaşık bir buçuk saat yolculuk ile Amasra ilçesine ulaşabilirsiniz.

  • 6
  • 13
Sinop Kalesi
Sinop Kalesi

Sinop Kalesi, Sinop kentinin bulunduğu yarımada üzerinde kurulu kaledir. Kale, MÖ 7. yüzyılda da kenti korumak amacıyla kuruldu. Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarıldı. Günümüzde hâlâ özelliğini koruyan kalenin duvarları 2.050 metre uzunluğu, 25 metre yüksekliği, 3 metre genişliğindedir.

Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım gören kale, 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçmiştir. Bu dönemde yeniden onarılan kalenin savunmasını güçlendirmek amacıyla bir iç kale oluşturulmuştur.

İstanbul'un unutulan kaleleri

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde kaleye giriş kapıları olarak Kumkapı, Tersanekapı, Yenicekapı, Tabakhane Kapısı, Lonca Kapısı ve Deniz Kapısı isimlerinden bahseder. Günümüzde bu kapılardan sadece Kumkapı ve Lonca Kapısı ayakta kalmıştır. Kuzey surları denizin etkisiyle çok yıpranmış olup, bu surları dalgaların etkisinden korumak amacıyla; Kumkapı burcu civarından başlayıp Pazaryeri istikametine doğru uzanan bir mendirek inşa edilmiştir.

Sinop Kalesi nerede, nasıl gidilir?

Meydankapı, Bülent Ecevit Cd. No:13, 57000 Sinop Merkez/Sinop

Sinop merkezde yer alan Sinop kalesine kentin her tarafından rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

  • 8
  • 13
Akçakoca Kalesi
Akçakoca Kalesi

Günümüzde de Ceneviz Kalesi olarak adlandırılan, denizcilik ve ticarette önem taşıyan Akçakoca Kalesi, Düzce ili, Akçakoca ilçesinde bulunur. Şehir merkezinin 3 km kadar batısında, yüksek bir falezin kıyısında inşa edilmiştir. Ceneviz Ticaret Yolu üzerindeki önemli duraklardan biridir.

Akçakoca'nın simgelerinden biri haline gelen Ceneviz Kalesi, ''Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri'' adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne adını yazdırmıştır.

İstanbul'un keşfedilmeyi bekleyen gizli cennetleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN