Arama

Denizlerde kudretli bir sancak: Osmanlı Donanması

Osmanlı İmparatorluğu'nun deniz gücü, tarih sahnesinde önemli bir rol oynamıştır. Osmanlı Donanması, geniş coğrafi alanlara yayılan imparatorluğun stratejik gücünü temsil etmiştir. 1299'da kurulan Osmanlı İmparatorluğu, denizciliği başlangıçta pek önemsemedi, ancak 15. yüzyıla gelindiğinde hem Akdeniz'de hem de Karadeniz'de önemli bir güç olarak var olmuştu. Piri Reis'in haritaları ve Barbaros Hayreddin Paşa gibi denizcilik dehası komutanlar, donanmanın gelişmesine önemli katkılarda sağladı.

  • 10
  • 11
Donanma gücünü kaybetti
Donanma gücünü kaybetti

↬ Denizde alınan ağır yenilgiler, özellikle de 1571'de Haçlı koalisyonuna karşı verilen İnebahtı Muharebesi'ndeki yenilgi, Osmanlı'nın Akdeniz'deki deniz üstünlüğünün azaldığının sinyalini verdi. İnebahtı'da Osmanlı donanmasının yakılması, deniz kuvvetlerine ciddi zarar verdi ancak sonraki süreçte donanma toparlanma emareleri göstermesine rağmen uluslararası alanda önemli bir prestij kaybı yaşadı.

1770 yılında, padişah III. Mustafa döneminde, Çeşme'de Osmanlı donanması Ruslar tarafından tarihte ikinci kez yakıldı. Bu durum devlete hem maddi hem de manevi olarak büyük kayıplar yaşattı.

SURİYE'NİN KALBİNDE BİR MOSSAD AJANI: ELİ COHEN'İN CASUSLUK HİKAYESİ

  • 11
  • 11

↬ Osmanlı donanmasının üçüncü kez yakılışı 1827 yılında, II. Mahmud döneminde, "Navarin Olayı" ile oldu. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin deniz gücünü zayıflatarak, tekrar donanma oluşturma çabalarını engelledi. Dördüncü ve son olarak, 1854 yılında Sultan Abdülmecid döneminde, Ruslar tarafından Sinop'da Osmanlı donanması yakıldı. Osmanlı donanması tarihte 4 defa yakılmış oldu.

↬ Donanmanın yakılması devleti daha da güçsüz bıraktı. Bu nedenle, Osmanlı Devleti farklı alanlardan gelen baskılara maruz kaldı ve çeşitli Avrupa ülkelerine imtiyazlar tanımak zorunda kaldı. Osmanlı Devleti, çeşitli ıslahatlar yapsa da donanma bir daha eski gücüne ulaşamadı.

Editör: Halil İbrahim Kutlu

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN