Arama

Dünyada ilklere imza atan sanayi tesisi; Tophane-i Amire

Dünyanın ilk seri atışlı sahra topu Tophane-i Amire'de döküldü. Osmanlı'nın en önemli sanayi tesislerinden biri olan Tophane-i Amire'de asırlar boyunca silah imal edildi. Tesiste "Allah Allah" dendikten sonra ocağa ilk ateş verilir, sadrazam, şeyhülislam gibi devlet büyüklerinin eşliğinde toplar dökülürdü. Peki, Tophane-i Amire'de silahlar nasıl üretiliyordu?

  • 11
  • 15

📌Bu tarihlerden sonra Zeytinburnu Fabrikası'nda dökülen toplar yine burada dövülüp tavlandıktan sonra, kaba haliyle soğuk işlerinin yapılması için Tophâne-i Âmire'ye gönderilirdi. Burada tornadan geçirilen toplar, perdahlanmak ve diğer işlemleri yapılmak üzere ilgili bölümlere gönderilirdi. Tophâne'de büyük bir çarkhâne, namlu delme ve yiv açma, nişangâh ve kama şubeleriyle namlu tavlama ve sulama tesisatları bulunmaktaydı.

  • 12
  • 15
DÖNEMİNİN EN İYİ DÖKÜMHANESİ
DÖNEMİNİN EN İYİ DÖKÜMHANESİ

📌Kârhâne, Tophane-i Amire müştemilâtında top dökümünün gerçekleştirildiği binaydı. Dökümhane de denilen bu yapı ilk defa Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı. Bu bina, iki parçalı ve çok büyük çapı toplar dökebilecek kadar büyük ve bu anlamda döneminin en iyi dökümhane binasıydı. Matrakçı Nasuh'un İstanbul gravüründen kârhânenin, üç kubbeli veya üç bacalı bir bina olduğu görülür.

Kanuni, üç kubbeli bu binayı yıktırarak yerine iki kubbeli daha büyük bir bina yaptırdı.

  • 13
  • 15
TALİMHÂNE
TALİMHÂNE

📌Talimhane, yeni üretilen topların sağlam olup olmadıklarının kontrol edildiği ve aynı zamanda topçu neferlerinin top atış talimi yaptıkları alandı. İstanbul'un ilk talimhaneleri, II. Bayezid zamanında Etmeydanı ve Okmeydanı'nda yapıldı. Talimhânecibaşının idaresindeki bu alanlarda, sadece okçu ve tüfekçi neferleri talim yaparlardı.

  • 14
  • 15
AMBAR VE MAHZENLER
AMBAR VE MAHZENLER

📌Tophane-i Amire'ye ait ambar ve mahzenler bulunuyordu. İstanbul'da ve taşradaki kalelerde bulunan bütün bu ambar ve mahzenlerin idaresi topçubaşıların sorumluluğu altında idi. Tophane-i Amire'ye ait bu mahzenlerin savaş zamanlarında kullanılmak üzere her zaman dolu bulundurulmasına dikkat edilirdi.

  • 15
  • 15

📌Günümüze iki dökümhane binası ile Kalıphane olduğu düşünülen bir yapının kaldığı Tophane-i Amire, 1995 yılından sonra Askeri Müze'nin deposu olarak kullanıldı. 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne devrilen binalar, günümüzde çeşitli sergi ve etkinliklerde kullanılmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN