Dünya'nın en kanlı savaşı: I. Dünya Savaşı
Dünyanın en kanlı savaşı olarak geçen 1. Dünya Savaşı'nın üzerinden yüz yılı aşkın zaman geçmesine rağmen etkileri halen sürüyor. 17 milyon kişinin hayatını kaybettiği, günümüzde de devam eden sınır sorunlarına neden olan 1. Dünya Savaşı 105 yıl önce bugün Avusturya- Macaristan veliahtının öldürülmesiyle başladı.
Giriş Tarihi: 28.07.2019
09:05
SAVAŞIN MİRASI SINIR SORUNLARI
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından İngilizlerin işgal ettiği Osmanlı toprakları Musul ile Kerkük, Macaristan ile Romanya arasındaki 448 kilometrelik sınır hattı ve Afrika'daki bağımsızlıklarını ilan eden koloniler gibi başta Avrupa ve Ortadoğu coğrafyası olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde aradan geçen 100 yıla karşın halen noktalanmayan sınır sorunları miras kaldı.
Tarihte en çok zayiat verilen beşinci savaş olarak kayıtlara geçen ve 4 yıl süren Birinci Dünya Savaşı'ndaki ölümlerin çoğunluğunu ise savaş ortamının neden olduğu çeşitli hastalıklar, salgın ve kıtlık oluşturuyor.
Savaşın sonlarına doğru ortaya çıkan İspanyol gribinin savaş ortamının hareketliliğiyle birçok kişiye yayılması sonucu oluşan salgın, milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Dünyanın en büyük felaketi "İspanyol gribi" haberimizi okumak için tıklayın.
İMPARATORLUKLARIN YIKILMASINA NEDEN OLDU
ABD'nin savaşa girmesi ile bitiş süreci hızlanan Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda Almanya, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti dağıldı ve yıkılan imparatorlukların yerine birçok devlet kuruldu.
20. yüzyıla damgasını vuran savaşlardan olan Birinci Dünya Savaşı'nın ardından imzalanan yeni anlaşmalarla yeni bir dünya düzeninin temeli atılmış oldu.
Birinci Dünya Savaşı'ndan erken ayrılan Rusya 1 milyon 800 bin, mağlup Almanya ise 1 milyon 700 bin ile savaşta en çok asker kaybeden iki ülke olarak kayıtlara geçti. Bu iki ülkeyi, savaşta 1 milyon 350 bin askerini kaybeden Fransa izledi.