Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı hakkında bilinmesi gerekenler
Altı asır varlığını sürdüren Osmanlı, son dünya düzeniydi ve imparatorluğun tesirleri günümüze kadar devam etti. Yeryüzüne yeni bir nizam getirmek için atlarını süren Osmanlılar, İslam'ı yaymak adına birçok adım attı. Peki, Osmanlı'nın şeceresi nereye kadar uzanıyor? 1600 yılı neden "klasik çağ" olarak adlandırılıyor? İşte, Halil İnalcık'ın kaleminden Osmanlı'ya dair bilmeniz gerekenler...
Giriş Tarihi: 10.04.2020
15:26
Güncelleme Tarihi: 20.08.2022
12:09
🔸 Endonezya'ya Portekizlilere karşı bir askeri heyet gönderdi. Orta Asya'da Moskoflara karşı hanlara yeniçeriler yolladı. Rusların Kazan ve Astrahanlığı'nı istilası üzerine savaş kararı aldı. 1569 Astrahan Seferi bunun sonucudur. O, halifeliği İslam'ın koruyucusu gazi manasında kullanıyordu. Halifelik tarihinde başka önemli bir gelişme 18. asırda oldu.
🔸 Osmanlılar, Kırım'ı istila eden Ruslara karşı cihanşümul halifelik iddiasında bulundular. Kırım'da yaşayan halk Müslüman'dır; Müslüman olmaları dolayısıyla memleketlerinde şeriatın uygulanması, kadıların tayini ancak halifeliğin sorumluluğundadır, dediler. İşte o zaman dünyadaki bütün Müslümanlar üzerinde tek halife oldukları iddiası resmi bir antlaşmaya girmiş oldu.
Osmanlı’nın ideolojisi neydi?
🔸 Osmanlı hanedanı, İslami gazayı bir devlet ideolojisi olarak benimsedi. Osmanlı Devleti'nin bir gaziler devleti olduğu tarihi bir hakikattir. Bütün Osmanlı sultanları, en sonuncusuna kadar, kendi unvanları arasında gazi, mücahit unvanına önem verirler. Osmanlı, en ileri gaza temsilciliğini, siyasi üstünlük ideolojisi benimsedi. Sultanlar daima şeriatın destekçisi, İslam'ın koruyucusuydu. Osmanlı'da şeriat kanunlarının yanında devlet kanunları, sultani kanunnameler de yürürlükteydi. Fatih'in kanunnameleri sultanın iradesine dayanan devlet kanunlarıdır.
🔸 II. Abdülhamid zamanında İngiliz emperyalizmine karşı padişahın panislamizm siyasetini benimsediği bilinir. İngilizlere karşı Hindistan'da, Orta Asya'da Afrika'da İslam'ı yaymak için hilafet politikasına öncelik verilmiştir. Yani siyasi amaç göz ardı edilemez.
Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?
1600 yılı neden Klasik Çağ olarak adlandırılıyor?
🔸 Osmanlı,1600'den sonra temelinden değişiyor. Yani örfi kanun-i Osmani ile tımar rejimi ve kurumlarıyla klasik bir Osmanlı rejimi var. 1600'lerden sonra mesela tımarlı sipahiler önemini kaybediyor. Yeniçeri 12.000'den 40.000'e çıkıyor. I. Ahmed'in Kanunname-i Cedid'inde eski kurumlar ulema fetvalarıyla açıklanıyor.
Osmanlı'nın soyu nereye kadar uzanıyor?
Bursa’nın gerçek fatihi kimdir?
🔸 Osman Bey, Osmanlı hanedanının ve beyliğinin kurucusu olup, onun nesli bir dünya imparatorluğu kurmuştur. Osman'ı tarihte ilk kez, çağdaşı olan Bizanslı tarihçi Pachymeres yazdığı kronikte "Atmanes" diye anmış ve onun Bizans İmparatorluğunun bir ordusunu Yalakova'da nasıl bozguna uğratıp denize döktüğünü anlattı. Aynı Bizans tarihçisi, onun bu zaferden sonra şöhretinin Anadolu'da yankılandığını kaydetti. İmparatorun ordusuna karşı kazanılan bu zaferin tarihini Bizanslı tarihçi, 27 Temmuz 1302 olarak kaydetti.
Anadolu'yu Türk yurdu yapan teşkilatlar
🔸 İznik'i kuşatan Osman Gazi bu zaferden sonra İznik yakınında şehrin ablukasını devam ettirmek için Draz Ali Kulesi'ni yapıp çekildi. Osman, bunun arkasından akın merkezi Yenişehir'e doğru ilerleyen Bursa Tekfuru ve öteki tekfurların birleşik ordusunu Dimboz-Erdoğan Boğazı'nda bozguna uğrattı ve Bursa ovasını fethetti. Bursa Kalesi'nin yanında Aktimur ve Babancık Kulelerini inşa ederek şehri sürekli abluka altına aldı. Bursa'yı bundan 23 sene sonra 1326'da oğlu Orhan teslim aldı. Şehri teslim eden Bizanslı komutan, Osman Gazi'nin ablukası sonucunda perişan oldukları için şehri teslim ettiklerini itiraf etti. Bursa'nın gerçek fatihi Osman Bey'dir.
Osman Gazi kimdir?