Arama

Hasankeyf’te taşınan 7 tarihi eser

Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle bütünsel olarak taşınan Zeynel Bey Türbesi'nin, baraj gölü alanından çıkarılarak Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilmesinin ardından; İmam Abdullah Türbesi ve zaviyesi, Süleyman Han Cami'nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü, Kızlar Camisi, Artuklu Hamamı, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı başarılı bir şekilde taşınmıştı. Son olarak ise 609 yıllık Er-Rızk Camisi'ni yeni yerine taşıma işlemi de tamamlandı. İşte Hasankeyf'te taşınan 7 tarihi eser hakkında bilgiler...

  • 19
  • 21

Yukarı Şehir'in günümüze yansıyan görüntüsünü Eyyubi dönemi eserleri oluşturmaktadır. Küçük Saray, Büyük Saray'ın bir bölümü ile üç kale kapısı Eyyubiler tarafından yapılmış veya onarılmıştır. Osmanlı Dönemi'nde, harabe haline gelmiş ve kısmen terk edilmiş bir kent durumundaki Hasankeyf'te, İç Kale de özelliğini yitirdiğinden mağaralar yeniden düzenlenerek yerleşime açılmıştır.

  • 20
  • 21
Er-Rızk Camii
Er-Rızk Camii

609 yıllık Er-Rızk Camii'nin ana gövdesi de 4 bin 670 metre uzaklıktaki güzergahtan yeni Hasankeyf'te oluşturulan Kültürel Park Alanı'ndaki yerine taşındı.

Eyyubi Dönemi eserlerinden biridir. Avlu giriş kapısında bulunan kitabeye göre Hasankeyf Eyyubi meliki Ebu'l Mefâhir Süleyman tarafından 811/1409 yılında yaptırılmıştır.

  • 21
  • 21

İleri düzeyde bir taş işçiliği ile bezenmiş taç kapı ve minare, yapının anıtsal öğeleridir. Caminin kuzeydoğu köşesine bitişik, yüksek kare prizma kaide üzerindeki silindirik gövdeli minare, küçük mozaikler halinde kesilmiş renkli taşlar ve kakma tekniği ile düzenlenmiş ince geometrik örgülerle bezenmiştir.

Minarenin dışa fazla çıkıntı yapmayan tek şerefesi ile kısa bir peteği bulunmaktadır. Minarenin şerefesine gövdesi içerisinden iki ayrı merdivenle ulaşılmaktadır. Günümüze harap bir durumda gelen avlunun kuzey duvarının ön yüzü ileri düzeyde bir taş işçiliği gösterirken, arka yüzü çeşitli dönemlerde değişikliklere uğramıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN