Arama

Hasankeyf’te taşınan 7 tarihi eser

Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle bütünsel olarak taşınan Zeynel Bey Türbesi'nin, baraj gölü alanından çıkarılarak Yeni Kültürel Park Alanı'na getirilmesinin ardından; İmam Abdullah Türbesi ve zaviyesi, Süleyman Han Cami'nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü, Kızlar Camisi, Artuklu Hamamı, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı başarılı bir şekilde taşınmıştı. Son olarak ise 609 yıllık Er-Rızk Camisi'ni yeni yerine taşıma işlemi de tamamlandı. İşte Hasankeyf'te taşınan 7 tarihi eser hakkında bilgiler...

Ilısu Baraj Gölü kapsamında sahadan çıkarılan İmam Abdullah Türbesive zaviyesi gibi İmam Abdullah'ın müzede korunan naaşı da Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki Arkeopark'a nakledildi.

Osmanlı padişahlarının hanımlarının İstanbul'daki türbeleri

  • 10
  • 21
Süleyman Han Camisi'nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü
Süleyman Han Camisi’nin minaresi, taş kapı ve çeşme bölümü

Sultan Süleyman tarafından inşa ettirilen caminin özellikle şerefesine kadar mevcut olan minaresi çok ihtimamlı bir işçilik örneği gösterir. Rızık Camii'nin minaresiyle aynı mimari yapıya sahiptir.

  • 11
  • 21

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu Barajı alanında kaldığı için taşları sökülerek arkeoparka taşınan Süleyman Han Camisi'nin taş kapı ve çeşme bölümü de yeni yerine yerleştirildi.

Bunlardan başka yine Eyyübi dönemine ait olan Koç Camii, Kızlar Camii ve Küçük Camii de şehrin önemli tarihi eserleri arasında yer alır.

  • 12
  • 21
Eyyubi (Kızlar) Camii
Eyyubi Kızlar Camii

Hasankeyf Aşağı Şehir'de (Sur İçi), Sultan Süleyman Camisi'nin doğusunda yer alan Eyyubi Camii'nin üzerinde inşa tarihini belirleyecek hiçbir kitabe bulunmaz. Ancak yapı bezemesi ve planıyla 14. yy sonu veya 15. yy başlarına tarihlendirilebilir.

  • 13
  • 21

Hasankeyf'in en önemli yapıları arasında bulunan caminin bezeme ve planı ayrı bir değer taşır. Bu yapının gerçekte bir anıt mezar olarak yapıldığı, daha sonra, bugünkü şekle dönüştürüldüğü tahmin edilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN