İlk güreşçimiz Koca Yusuf kimdir? Koca Yusuf’un başarısının sırrı nedir?
Koca Yusuf, dünya güreş tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Henüz genç yaşlardayken "başpehlivanlık" payesi kazandı; dünyada grekoromen güreşi yapan ilk Türk pehlivanı oldu. Koca Yusuf, umutsuzluk içindeki milletin göğsünü kabartan tarihi başarılara imza attı; cihana "Korkunç Türk" lakabıyla nam saldı. Peki, ilk güreşçimiz Koca Yusuf kimdir? Koca Yusuf'un başarısının sırrı nedir? Koca Yusuf'un trajik ölümü…
Giriş Tarihi: 04.02.2020
15:34
Güncelleme Tarihi: 04.02.2021
09:41
KOCA YUSUF 26 YILLIK BAŞPEHLİVANI NASIL YENDİ?
Kırkpınar tarihinde 26 yıl boyunca üst üste başpehlivanlığı elinde bulunduran ve Sultan Abdülaziz'in başpehlivanı olan Kel Aliço ile 1885 yılında güreşti. Sabah başlayan mücadele akşam sona erdi.
Kel Aliço, mücadele sırasında güreşi bırakmış ve kendi elleriyle "Kırkpınar başpehlivanlığı" unvanını Koca Yusuf'a devretmişti.
KOCA YUSUF’UN BAŞARISININ SIRRI NEDİR?
Kel Aliço'nun çırağı olan ve 18 yıl Kırkpınar başpehlivanlığını elinde bulundurduğu söylenen Adalı Halil'i iki kez ardı ardına yendi. Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murat ve Sultan II. Abdülhamid döneminde pek çok güreş yaptı.
Koca Yusuf ile çarpışan Kara Ahmet, Katrancı Mehmet, Kazandereli Memiş, Filiz Nurullah, Kurtdereli Mehmet ve Hergeleci İbrahim gibi ünlü pehlivanlar, onun kendilerinden üstün bir pehlivan olduğunu kabul ettiler.
KOCA YUSUF’UN TEK YENİLGİSİ NEYDİ?
Koca Yusuf'u yenebilen tek pehlivanın Kavalalı Çolak Mümin Pehlivan olduğu iddia edilir. 1894 yılında Rami'de yapılan ve Kel Aliço'nun hakem olduğu bir karşılaşmada Çolak Mümin, Koca Yusuf'u açık düşürmüştür.
Hakem Aliço, bu durumu yenik sayınca, Yusuf tek yenilgisini almıştır. Çolak Mümin'in bu maçta sakatlanması nedeniyle güreş hayatına devam edemediği rivayet edilir.
KOCA YUSUF’UN HAYATI NASIL DEĞİŞTİ?
Koca Yusuf'un hayatı, Fransız güreşçi Joseph Doublier ile tanışması ve Fransa'da güreşme teklifi alması ile değişti.
Fransız yazar Edmond Desbonnet'in 1910 yılında yayımlanan "Güreşin Kralları" adlı kitabına göre; Doublier, 1894'te rakibi Sabés'e yenildikten sonra onu yenecek bir güreşçi arayışına girmiş ve Türkiye'ye gelmişti.
MÜSLÜMANLARIN GÜCÜNÜ DÜNYAYA KANITLAMAK İSTEDİ
Filibeli Kara Osman, Filiz Nurullah ve Yusuf İsmail'i beraberinde Fransa'ya götürmüştü.
Koca Yusuf, başlangıçta yurtdışına çıkmayı kabul etmediyse de Müslümanların güçlü olduğunu ispat etmenin bir cihat olduğu şeklindeki ulema açıklamaları üzerine 1897'de Avrupa'ya gitti ve Paris'te minder güreşinin kurallarını öğrendi.