Evliya Çelebi kimdir? İnsanlık tarihine yön veren Evliya Çelebi'nin seyahat rotası...
Gördüğü bir rüyayla seyyahlığa başlayan Evliya Çelebi, gezdiği yerlere ait kültürel değerleri anlattığı 10 ciltlik Seyahatname'yi kaleme aldı. Bu eserle yalnızca yaşadığı döneme değil, birçok farklı milletin kültürel birikimine ışık tuttu. Peki, neredeyse dünyanın her yerini adımlayan Evliya Çelebi nereleri gezdi? İşte sizler için 51 yıl boyunca, 7 iklim ve 18 padişahlık gezen Evliya Çelebi'nin seyahat güzergahını derledik.
Giriş Tarihi: 25.03.2019
13:17
Güncelleme Tarihi: 30.01.2020
16:18
HEM SAVAŞA KATILDI HEM SEYAHAT ETTİ
Yedinci ciltte Avusturya, Kırım, Dağıstan, Çerkezistan, Kıpçak diyârı; Ejderhan havâlisi; Belgrad, Viyana, Wallaçya, Budapeşte, Oçakov, Krakow, Kırım, Bahçesaray, Dağıstan, Astrahan, Saratov, Kazan, Kalmukya, Azov'da gezdiği yerleri yazdı. Evliya Çelebi bu ciltte çok geniş yer tutan Avusturya seyahatinden sonra Karadeniz'in kuzeyine geçti. Bu bölgelere ait, özellikle gidilmesi, görülmesi zor olan bölgelerin tarihine ait değerli bilgiler verdi.
Sadrazam Fazıl Ahmed Paşa ile pek çok savaşa katılıp Macaristan üzerinden Vezir Mehmed Paşa'nın elçilik heyetine katılarak Viyana'ya gitti. Burada şimdiye kadar karşılaşmadığı ilginç olaylarla karşılaştı. Avusturya imparatorundan ferman alıp Avrupa'nın çoğu yerlerini gezdi. Bu arada Hollanda ve Danimarka'ya kadar gittiğini anlattı. Avrupa'dan dönüp Ukrayna üzerinden Kırım'a geçti. Kının Hanı ile Eflak Boğdan bölgelerinde savaşlara katıldı
BATI TRAKYA’DA NERELERE GİTTİ?
Sekizinci cilt içinde Evliya Çelebi'nin, Azak'tan Kırım'a; Kefe, Bahçesaray, Kılburun, Akkerman, İsmail, Girit olayları, Babadağı, Hasköy, Edirne, Dimetoka, Gümülcine, Drama, Selânik üzerinden bütün Yunanistan ve Mora'yı dolaşarak Hanya, Kandiye, Arnavutluk; Yanya, Tepedelen, Avlonya, Draç, İlbasan, Ohri, Resne, Manastır, İştip, Tikveş, Cisr-i Mustafa Paşa, Edirne üzerinden İstanbul'a dönüş seyahatleri bulunur.
Kırımdan döndükten sonra Edirne'de Sultan IV. Mehmed'le buluşup sultana hediyeler verdikten sonra Gümülcine üzerinden Batı Trakya'ya geçip Atina'ya kadar uzandı.
EVLİYA ÇELEBİ’NİN İSTANBUL'U SON GÖRÜŞÜ
Dokuzuncu cildin içinde Evliya Çelebi'nin İstanbul'dan hareketle Kütahya, Afyon, Manisa, İzmir, Sakız, Kuşadası, Aydın, Tire, Denizli, Muğla, Bodrum, Ege adaları, Isparta, Antalya, Alanya, Karaman, Silifke, Tarsus, Adana, Maraş, Antep, Kilis, Haleb, Lazkiye, Şam, Beyrut, Sayda, Safet, Nablus, Kudüs, Evliya menkıbeleri ile Mekke ve Medîne hakkında geniş bilgiler bulunur.
Yaşının ilerlemesi dolayısıyla artık hac görevini de yerine getirmek isteyen Evliya Çelebi, gördüğü bir rüya üzerine İstanbul'dan ayrılıp Mekke ve Medine yollarına düştü. Bu ünlü İstanbul'u son görüşüydü
EVLİYA ÇELEBİ'NİN KUTSAL TOPRAKLARDAKİ İZİ
Gittiği şehirlerde çeşitli yerlere yazılar yazan Evliya Çelebi, kutsal topraklarda da bu geleneği bozmayarak iki ayrı yere iz bıraktı. Bunlardan biri Hz. Muhammed'in mezarının yakınlarındaydı. Evliya Çelebi Hazreti Muhammed'in mezarının karşısındaki gonca bahçesinin duvarının önüne geldi. Yıllar önce gördüğü rüyada Hz. Muhammed'den şefaat dileyecekken yanlışlıkla seyahat isteyen ve böylece seyyâh-ı âlem olan Evliya Çelebi uzun gezilerin ardından artık şefaat dilemenin zamanı gelmişti. Bu kez dili sürçmedi. Büyük kalemini çıkarır ve duvara tek bir satır yazı yazar:
Şefâat yâ Muhammed Evliyâ'ya...