Arama

İslam biliminin Batı dünyasına etkileri

Yedinci asırdan itibaren fetihlerle dünyaya hakim olan İslam medeniyetinin etkisini en çok gösterdiği alanlardan birisi de bilimsel sahaydı. Dünya tarihinin gördüğü en güzel medeniyet beşiklerinden olan Endülüs'te ortaya çıkan İslam anlayışı, en çok Batılıların ilgisini çekmişti. Avrupalılar Endülüs'ten öğrendikleri bilimsel çalışmaları tercüme faaliyetleri ile kendi dillerine kazandırarak bir bilim ihdas ettiler. İslam medeniyetinin Batı bilimine olan etkilerini araştırdık.

🔷 Bu eserlerde şerh ve haşiyelerin bulunması da Avrupalılar için bulunmaz bir fırsattı. Müslümanların asırlarca çabalayarak öğrendikleri e kaydettikleri bilimsel çalışmaları hızla öğrendiler.

Şerh nedir?

Kitabın yan tarafında yazan açıklama bölümüdür.

Haşiye nedir?

Kitabın yan tarafında yazan açıklamaların adıdır.

🔷 Zamanla bu çalışmalar Avrupa'nın belirli eğitim kurumlarında okutuldu ve Rönesans, Reform sürecini tetikledi. Pek çok İslam icadı Avrupa'da hayatı kolaylaştırdı ve pek çok tarihi hadiseyi tetikledi.

🔷 Mesela "İkinci bin yıl"ın başında Batı dünyasında takvimlerde ciddi hatalar vardı. Bir Müslüman icadı olan "usturlab" sayesinde Avrupa, takvimini düzeltebildi.

🔷 Müslümanlardan edinilen eserlerin çevrildiği tercüme evlerinin meşhurları: Paris, Chart res, Utrecht, Liege, Co logne, Gorze, Metz, Cluny, York, Somerset, Exeter ve Hereford şehirlerinde olanlardı.

ASTRONOMİ BİLİMİNİN OSMANLI MACERASI

  • 10
  • 10

🔷 Kökenini İslam'dan alan Batı bilimi, kendisine ait; acımasız, madde kökenli bir bilimsel düşünce kurdu. Bu düşüncenin yankıları asırlar boyunca insan fıtratına zulmetti.

🔷 İslam bilimi güzelliği, kolaylaştırmayı esas alırken Batı bilimi maddesel ilerleme ve gelişmişlik üzerinde durarak insanı tamamen ihmal eden hatta kullanan bir pozisyonda oldu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN