İslam uygarlığında eğitime dair 22 ilginç bilgi
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in, camileri öğrenimin birincil mekanı haline getirdiğini biliyor muydunuz? Peki ya, İslam uygarlığında okulların gelişmesiyle ortaya çıkan dört farklı okul türünün özelliklerini? Veya Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'da kurduğu külliyelerle bugün "kampüs" olarak adlandırdığımız eğitim kurumunun temellerini attığını? İslam uygarlığında eğitime dair 22 ilginç bilgiyi siz Fikriyat okuyucularıyla buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 16.05.2019
13:59
Güncelleme Tarihi: 16.05.2019
14:03
OKUL MÜESSESESİNİN TEMELLERİ NASIL ATILDI?
10'uncu yüzyıla gelindiğinde, eğitim faaliyetleri camiden öğretmenlerin evlerine doğru kaymaya başladı.
Böylece okul müessesesinin temelleri, ilk kez İran'da atıldı.
İLK KAPSAMLI VE DÜZENLİ OKUL: NİZAMİYE MEDRESESİ
Selçuklular, 1066 yılında Nizamiye Medresesi'ni kurdular. Bu medrese, adını kurucusu olan Bağdatlı büyük vezir Nizamülmülk'ten alıyordu.
Burası, münferit bir eğitim binasına sahip olan ilk nizami okuldur. Öte yandan, okulların (medrese) kurulmaları ve öğretmenleri için de maaş tayin edilmesi, İslam'ın ilk günlerinde başlamıştı.
MİMARİ ESTETİĞE ÖNEM VERİLİRDİ
Müslümanların inşa ettiği birçok yapıda olduğu gibi, okul inşaatlarında da harcamadan kaçınılmamış ve estetiğe özel bir önem verilmişti.
Okul yapılarının her birinde derslik, namazgâh, lojman ve abdesthane olarak kullanılan, bir, iki, üç ya da dört eyvanlı avlular bulunuyordu.
EĞİTİM FAALİYETLERİ DENETLENİRDİ
Eğitim faaliyetlerine devlet ya da baştaki halife tarafından ilk defa denetlenme getirildi; eğitmenlerin ders vermeye başlamalarından önce izin almaları gerekiyordu.
14'üncü yüzyılda yaşayan Müslüman eğitimci İbnü'l Hac, okullar hakkında şu sözlere yer vermişti:
"Mektepler ücra semtlerde değil, pazarlarda veyahut işlek caddelerde olmalıdır. Mektep ilim evidir, aşevi değildir, binaenaleyh talebeler mektebe yemek yahut para getirmemelidir. Bir muallim vekili olmalıdır ki sınıfı nizama koysun, misafirleri makamına göre tasnif etsin, uyuyanları uyandırsın, abesle iştigal edeni veyahut icap edeni yapmayanı ikaz etsin ve dersleri dinletsin. Sınıfta gevezelik etmek, gülmek ve şakalaşmak men edilmelidir."