Arama

İslam uygarlığında müziğin kökenine dair ufuk açıcı 15 bilgi

Kıtaları, kültürleri, insanları ve coğrafyaları aşan müziğin kökenin, bundan bin yıl önce Müslümanlar tarafından oluşturulduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, bugün kullandığımız nota isimlerinin Arapça Dal, Re, Mim, Fa, Sad, Lam, Sin harflerinden geldiğini? Veya Viyana Kuşatması'nın ardından Osmanlı mehter takımının arkasında bıraktığı müzik aletlerinin Avrupa'da askeri bandoların doğuşuna zemin hazırladığını? İslam uygarlığında temelleri atılan müziğe dair ufuk açıcı 15 bilgiyi sizler için derledik.

  • 13
  • 15
SULTANLA BİRLİKTE SEFERE KATILAN BANDO: MEHTER
SULTANLA BİRLİKTE SEFERE KATILAN BANDO: MEHTER

Cihana hükmeden Osmanlı Devleti ise daimi askeri bandoya sahip ilk devletti.

1299 yılında kurulan meşhur Mehterhane bandosu, sultanla birlikte seferlere katılırdı.

  • 14
  • 15
MEHTER DÜŞMANA KORKU SALARDI
MEHTER DÜŞMANA KORKU SALARDI

Savaş sırasında marşlar çalan mehter takımı askerlere cesaret verir, düşmanın yüreğine korku salardı.

Seçkin askerlerden oluşan yeniçeri ordusunda da davul, zurna, klarnet, üçgen, zil, kös ve nakkare gibi enstrümanları çalan altı ila dokuz sıradan oluşan bando bulunurdu.

Bunlar, develerin sırtında taşınırdı.

  • 15
  • 15
AVRUPA’DA ASKERİ BANDOLARIN KÖKENİNİ OLUŞTURDU
AVRUPA’DA ASKERİ BANDOLARIN KÖKENİNİ OLUŞTURDU

Avrupalılar yeniçeri bandolarıyla hem savaş hem de barış zamanında karşılaşmıştı. Avrupa'da düzenlenen çeşitli diplomatik kabullerde Osmanlı-Türk usulü çalgılarla müzik yapılması adet haline gelmişti.

1683 yılında Viyana kapılarından mağlup ayrılan yeniçerilerin arkalarında bıraktığı müzik aletleri Avrupa'da askeri bandoların doğuşuna zemin hazırladı.

Napolyon'un Fransız askeri bandosunda bile zil ve kös gibi Osmanlı savaş müziği çalgıları bulunmakta olup Napolyon'un Austerlitz Savaşı'nda (1805) elde ettiği zaferin kısmen bando trompetlerinin yarattığı psikolojik etkiye bağlı olduğu söylenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN