İslam uygarlığında suyun kaldırılmasını sağlayan keşifler
Hayatınızda musluk suyu olmadığını ve su için nehir veya kuyuya gitmek, dahası nehir kıyısına geldiğinizde yanına bile yaklaşamadığınız o hızlı akıntıdan kovayla su çekmenin bir yolunu bulmak zorunda olduğunuzu hayal edin. Bundan 800 yıl önce yaşayan Müslüman kâşifler, su kaldırma makinesini ve pompayı icat etmeden önce böyle bir hayat yaşanıyordu. Müslüman âlimler tarafından gerçekleştirilen icatlar sayesinde dünyada yeni bir dönüşüm başladı. Üstelik onların bu keşiflerini Avrupa tam 700 yıl sonra hayata geçirebilecekti.
Giriş Tarihi: 13.01.2020
16:48
Güncelleme Tarihi: 13.01.2021
09:35
SU ÇEKME VE BORULARA SU BASMA YÖNTEMİ
Disk vanalar borulardan su çekmek ve borulara su basmak için kullanılıyordu. Giriş vanası suyun altındaydı. Piston silindir boyunca çekildiğinde giriş vanasından içeriye su alınıyordu. Bu süre zarfından menteşeli, çıkış disk vanası yerçekimi nedeniyle kapalı kalıyordu.
Pistonun basma hareketinde, silindir içerisindeki su çıkış vanasından ve girişi borusundan daha dar olan bir çıkış borusundan geçecek şekilde basılıyordu. Bu süre içerisinde giriş disk vanası yer çekimi nedeniyle kapalı kalırdı.
DÜZENEĞİN İKİ TARAFI FARKLI İŞLİYORDU
Bu hareket düzeneğin iki tarafında birbirine tersti, yani cihazın bir tarafı basma fazındayken diğer tarafı emme fazındaydı.
Bu sebeple, su çarkının bir tam turunda iki birim miktar kadar su yukarı çıkarılıyor ve tahrik sağlayan su akımı olduğu müddetçe bu işlev aksamadan devam ediyordu.
TAKİYÜDDİN’İN ALTI SİLİNDİRLİ POMPASI
Teknoloji alanının bir diğer dâhisi ise Ruhani Makineler Yapmak İçin Yüksek Yöntemler adlı makine mühendisliği kitabını yazan 16'ncı yüzyıl Osmanlı mühendisi Takiyüddin Rasıd'tı.
Takiyüddin, su pompalarını anlatmasının yanı sıra iptidai bir buhar motorunun çalışma prensiplerini buhar gücünün "keşfedilmesinden" yüz yıl kadar önce açıklamıştır.
TAKİYÜDDİN BU SİSTEMİ EL YAZMASINDA AÇIKLADI
Takiyüddin'in altı silindirli pompası ve su kaldırma makinesi, kâğıt üretimi ve metallerin işlenmesi ile ilgili tarihi araştırmaların da kapsamına girer. İşlevsel bakımdan, kâğıt hamuru üretiminde ya da metal nesneleri dövmede kullanılan tokmaklı sistemlere benzer.
Bu pompanın çalışma prensibini Takiyüddin el yazmasında açıklar. Altı silindirli pompada, üzerinde altı tane kam bulunan uzun yatay eksene ya da kam miline bağlı bir su çarkı bulunuyordu.
SU TEK YÖNLÜ EMİLEREK SİLİNDİRE AKTARILIYORDU
Akıntının su çarkını çevirmesiyle birlikte kam mili dönmekteydi. Kam mili üzerindeki her bir kam bir bağlantı çubuğunu aşağıya bastırıyordu; tüm bağlantı çubukları merkez eksende birleşecek şekilde yerleştirilmişti.
Bağlantı çubuğunun diğer ucunda, yukarı kalkarak pistonu beraberinde yukarıya çeken bir ağırlık bulunuyordu. Bu merhalede oluşan boşluk sayesinde su tek yönlü valf tarafından emilerek piston silindirine aktarılıyordu.