Arama

İslam uygarlığında ‘tıp eğitimine’ dair bilinmeyenler

Hastane koridorlarında uzman cerrahın peşi sıra yürüyen genç ve istekli doktor adayları… Bu manzarayı yalnızca günümüzde görebileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira Müslümanların bundan 8 asır önce kurduğu üniversite hastanelerinde, öğrencilere ilk elden teorik ve pratik bilgiler veriliyor, soru cevap yöntemiyle bilgilerin pekiştirilmesi sağlanıyor ve tıp eğitimi alan öğrenciler, hekimlerle birlikte hastaları muayene ediyorlardı. İslam uygarlığında 'tıp eğitimine' dair bilinmeyenleri sizin için derledik.

  • 6
  • 8
TIPTA UZMANLAŞMANIN TEMELLERİNİ ATTILAR
TIPTA UZMANLAŞMANIN TEMELLERİNİ ATTILAR

Burada çalışan hekimlerin çok iyi uzmanlaşma imkânları bulunuyordu. 13'üncü yüzyılın başlarında Nureddin Hastanesi'nde düşük bir ücretle çalışmaya başlayan Dehver adlı hekim, zamanla mesleğinde tanındıkça hastaneden daha yüksek maaş almaya başlamıştı.

Özel muayenehanesi sayesinde gelirini daha da artıran Dehver, sonradan kendi tıp okulunu kuracaktı. Bu kariyer yolu bugünkü birçok hekime tanıdık gelecektir.

  • 7
  • 8
EBULMECİD’İN ÜÇ SAATLİK KONUŞMASI
EBULMECİD’İN ÜÇ SAATLİK KONUŞMASI

Tıp okulunda birçok tanınmış hekim ders vermekte olup, pratisyenler bazı günlerde Sultan Nureddin'in huzurunda toplanarak tıbbi konularda tartışmalar yapıyordu.

Kimi zamanlarda ise hastane yöneticisi Ebulmecid'in öğrencilerine yaptığı üç saatlik konuşmayı dinlerlerdi.

  • 8
  • 8
TIP OKULUNDAN MEZUN OLAN MÜSLÜMAN ALİMLER
TIP OKULUNDAN MEZUN OLAN MÜSLÜMAN ALİMLER

Bu tıp okulundan mezun olan tanınmış Müslüman hekimler arasında 13'üncü yüzyıl tıp tarihçisi İbn Ebi Useybiya ve yine 13'üncü yüzyılda küçük kan dolaşımını keşfederek insan fizyolojisinin anlaşılmasında yeni bir adım atılmasını sağlayan İbnü'n Nefîs yer alıyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN