İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs’ün Batı'ya 10 hediyesi
8'inci yüzyılda İslam'ın Avrupa'daki mührü olan Endülüs, parlak bir medeniyete ev sahipliği yaparken Batı, dine aykırı kabul edildiği için aklî faaliyetlerin yasaklandığı "karanlık çağ" denilen bir dönemin içerisindeydi. Endülüs, yanmayan kâğıttan gece okunan mürekkebe, günümüzde hala kullanılan tıbbı aletlerden eğitim sistemine dünya tarihine damga vuran büyük bir miras bıraktı. İşte İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs'ün Batı'ya 10 hediyesi...
Giriş Tarihi: 22.01.2019
11:25
Güncelleme Tarihi: 22.01.2019
12:54
Avrupa'ya kâğıdın intikalini sağlayan , palamut ve hurma ağaçlarından katran elde edilmesini öğretenler de yine Endülüslü Müslümanlardır. Jativa Avrupa'daki ilk kâğıt yapım atölyesi nin açıldığı şehirdi. Burası Şatibî adı verilen kalın ve parlak kâğıt üretimiyle ünlendi. Müslümanlar farklı hammaddeler kullanarak kâğıt üretilirdi. Pamuklu kâğıt da bunlardan biri.
YANGINDAN YANMAYAN KÂĞIT VE GECE OKUNABİLEN MÜREKKEP
1293 yılında Bologna'da kâğıt üretimi yapılırken İngiltere'de kâğıdın kullanımı 1309'da başlar. Kâğıt üretimi kitapların daha ucuza teminini, bu da Avrupa'da bilginin hızlı yayılmasını sağladı. Müslümanlar kâğıt konusunda o kadar ileri gitmişlerdir ki, yangında yanmayan bir tür kâğıt ve gece okunabilen bir mürekkep dahi geliştirmişlerdir.
Endülüs Müslümanları Avrupa'da bilinmeyen sulama sistemini geliştirdiler; ayrıca hasat zamanı ürünleri toplamaya yarayan bazı aletler de icat ettiler. Avrupalılar, Endülüs Müslümanlarından tahıl ürünlerini 100 yıl kadar saklayabilecekleri yer altı depoları inşa etmeyi de öğrendiler. Endülüs Müslümanları sayesinde portakal, limon, kayısı, nar, pamuk, pirinç, şeker kamışı, zencefil ve bugün İspanya'da bulunabilecek pek çok ürün başka yerlerden getirildi.
AVRUPA MUTFAK KÜLTÜRÜNDE DEVRİM
Pirinç, şeker kamışı ve pamuğu İspanya'ya ve dolayısıyla öteki Avrupa ülkelerine ilk tanıtanlar Endülüs Müslümanlarıdır. Pamuğun kömürle birlikte Avrupa'da gerçekleşen sanayi devriminin çok önemli iki unsurunu oluşturduğu, şekerin ise Avrupalıların mutfak kültüründe önemli değişikliklere sebep olduğu bilinir.
AVRUPALILARIN BİLMEDİĞİ YİYECEKLERLE TANIŞTIRDILAR
Bu sayede Endülüslülerden önce bilinmeyen pek çok sebze ve meyveyle tanıştı Avrupalılar. Tarım teknikleri sayesinde yıllık üretim artmış, bunun neticesinde hayat standartları yükseldi. Müslümanlar Endülüs'ten çekildikten sonra yerli halk uzun yıllar nasıl tarım yapılacağını bilememişti.