Arama

İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs’ün Batı'ya 10 hediyesi

8'inci yüzyılda İslam'ın Avrupa'daki mührü olan Endülüs, parlak bir medeniyete ev sahipliği yaparken Batı, dine aykırı kabul edildiği için aklî faaliyetlerin yasaklandığı "karanlık çağ" denilen bir dönemin içerisindeydi. Endülüs, yanmayan kâğıttan gece okunan mürekkebe, günümüzde hala kullanılan tıbbı aletlerden eğitim sistemine dünya tarihine damga vuran büyük bir miras bıraktı. İşte İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs'ün Batı'ya 10 hediyesi...

  • 17
  • 20
AVRUPALILARIN BİLMEDİĞİ YİYECEKLERLE TANIŞTIRDILAR
AVRUPALILARIN BİLMEDİĞİ YİYECEKLERLE TANIŞTIRDILAR

Bu sayede Endülüslülerden önce bilinmeyen pek çok sebze ve meyveyle tanıştı Avrupalılar. Tarım teknikleri sayesinde yıllık üretim artmış, bunun neticesinde hayat standartları yükseldi. Müslümanlar Endülüs'ten çekildikten sonra yerli halk uzun yıllar nasıl tarım yapılacağını bilememişti.

  • 18
  • 20
ASTRONOMİ
ASTRONOMİ

Endülüslü astronomlar dünyanın büyüklüğünü Yunanlılardan daha doğru hesapladı. Astronomi ile birlikte matematik çalışmaları da uygulamalı ve teorik olarak yürütüldü. İbn Rüşd de Batlamyus modelini reddederek kâinat için eşmerkezli bir model teklif etti. Câbir bin Eflâh "Câbir'in Teodalit"i diye bilinen çubuklu bir güneş saatinin mucidiydi. Azimut kadranı denilen bu saat, Avrupa'da ancak üç asır sonra Alman astronomi bilgini ve matematikçisi Regiomontonus tarafından 1450'de onun modeline uygun olarak yeniden yapılabildi.

  • 19
  • 20
DÖNEMİN MÜKEMMEL ASTRONOMİ ALETLERİNİ YAPTILAR
DÖNEMİN MÜKEMMEL ASTRONOMİ ALETLERİNİ YAPTILAR

Matematik ve astronomide otorite olup Endülüs'ün Öklid'i (Euclides) kabul edilen Ebü'l-Kāsım el-Mecrîtî Risâletü'l-usṭurlâb'ı telif etti ve ayrıca Hârizmî'nin Zîc'inde düzeltmeler yaptı. Onun talebelerinden İbn Haldûn ticarî aritmetik, arazilerin ölçümü, vergi hesaplamalarıyla ilgili çeşitli eserler yazdı. Zerkālî o dönem için mükemmel sayılabilecek astronomi aletleri yaptı.

Matematik ve astronomi geleneğinin temsilcisi haberimizi okumak için tıklayın.

  • 20
  • 20
MÜZİK
MÜZİK

Ziryab, Flamenkonun kurucularından sayılır. O zamana kadar 4 telli ola gitara, 5. teli bütün tellerin ortasına bağlayan kişidir. Avrupa'da ilk müzik okulunu aynı zamanda dünyanın ilk konservatuarını İspanya Endülüse Kurtuba'da kurdu ve Ziryab'ın çocukları o okulun 300 yıl yaşamasını sağladı. Müzik tarihçisi Julian Ribera gibi birçok otorite çoksesliliğin ilk önce Kurtuba konservatuarında geliştirildiğini söyler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN