Arama

İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs’ün Batı'ya 10 hediyesi

8'inci yüzyılda İslam'ın Avrupa'daki mührü olan Endülüs, parlak bir medeniyete ev sahipliği yaparken Batı, dine aykırı kabul edildiği için aklî faaliyetlerin yasaklandığı "karanlık çağ" denilen bir dönemin içerisindeydi. Endülüs, yanmayan kâğıttan gece okunan mürekkebe, günümüzde hala kullanılan tıbbı aletlerden eğitim sistemine dünya tarihine damga vuran büyük bir miras bıraktı. İşte İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs'ün Batı'ya 10 hediyesi...

  • 7
  • 20
ENDÜLÜS'TEKİ KADINLAR
ENDÜLÜS’TEKİ KADINLAR

Endülüslü kadınlar geniş bir hürriyete sahiptiler. Sokaklarda rahatça dolaşır, halkalar oluşturarak sohbet ederler ve vakit namazlarını da çok defa camide kılarlardı.

  • 8
  • 20
TIP
TIP

Avrupa'da hastalar, içlerine kötü ruhlar veya şeytanın girdiği düşüncesiyle cezalandırılırken, Endülüs'te insanî şartlar altında, üstelik ücretsiz olarak tedavi ediliyordu. Endülüs'te pek çok hastane bulunuyordu. Halifelik döneminde yalnız Kurtuba'da irili ufaklı elli kadar hastanenin mevcut olduğu bilinir.

  • 9
  • 20
ENDÜLÜSLÜ MÜSLÜMANLARIN İCATLARI
ENDÜLÜSLÜ MÜSLÜMANLARIN İCATLARI

1163'te Avrupa'nın diğer bölgelerinde Papanın emriyle cerrahînin tıp ilimleri arasında okutulması yasaklanırken Endülüs'te Ebu'l-Kasım Zehravî pek çok cerrahî operasyona gerçekleştirip, ameliyatlarda kullanılacak 200 kadar yeni alet icat etti. Bu aletlerin bir kısmı modern hastanelerde halen kullanılır. Aynı zamanda ameliyat esnasında aletlerin sterilize edilmesi ve hastaların acı duymalarını engellemek amacıyla narkoz kullanılması da Endülüslü doktorlar tarafından bulundu. Yine ilaç yapımını ve ilaçların daha kolay kullanılması için çeşitli meyvelerle tatlandırılmasını da Avrupalılar ve dünya Müslümanlardan öğrendi.


Tıp hakkında 25 iyileştirici gerçek hakkında haberimizi okumak için tıklayın.

  • 10
  • 20
ENDÜLÜS'ÜN ÖNEMLİ TIP ÂLİMLERİ
ENDÜLÜS’ÜN ÖNEMLİ TIP ÂLİMLERİ

Endülüslü Müslüman âlimler uygulamalı tıp ilmini geliştirdiler ve bu çerçevede ameliyatlarda kullanılan aletler ve bunların kullanılış şekilleri hakkında ciddi eserler yazdılar. Tıp ve kimya dallarında yetişmiş uzmanlardan Ebü'l-Kāsım ez-Zehrâvî otuz ciltlik et-Taṣrîf adlı bir tıp ansiklopedisi telif etti. Ebû Mervân Abdülmelik b. Zühr de meşhur bir hekimdi. Filozof İbn Rüşd aynı zamanda iyi bir hekim olup bu alanda on altı eser yazdı. İbnü'l-Baytâr, muhtelif ilâç ve yemek türlerini topladığı ve bunların nasıl yapılacağını izah ettiği el-Câmiʿ li-müfredâti'l-edviye ve'l-aġẕiye adlı eseriyle Batı'da olduğu kadar Doğu'da da büyük bir şöhret kazandı.

  • 11
  • 20
UÇUŞ
UÇUŞ

875 yılında Abbas ibn Firnas adlı bir Müslüman bir uçuş denemesi gerçekleştirdi. İlk olarak bir minare üzerinden paraşüt türü bir bezle atlamış, hafif yaralarla bu uçuşu kazasız bir şekilde tamamlamıştı. Daha sonra ipek ve kartal tüyleri kullanarak uçmaya yarayan bir alet yaptı. Bir süre kontrollü bir şekilde uçmayı başarabilmiş olmasına rağmen iniş sırasında problemler yaşanıyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN