İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs’ün Batı'ya 10 hediyesi
8'inci yüzyılda İslam'ın Avrupa'daki mührü olan Endülüs, parlak bir medeniyete ev sahipliği yaparken Batı, dine aykırı kabul edildiği için aklî faaliyetlerin yasaklandığı "karanlık çağ" denilen bir dönemin içerisindeydi. Endülüs, yanmayan kâğıttan gece okunan mürekkebe, günümüzde hala kullanılan tıbbı aletlerden eğitim sistemine dünya tarihine damga vuran büyük bir miras bıraktı. İşte İslam'ın Avrupa'daki mührü Endülüs'ün Batı'ya 10 hediyesi...
Giriş Tarihi: 22.01.2019
11:25
Güncelleme Tarihi: 22.01.2019
12:54
ENDÜLÜSLÜ MÜSLÜMANLARIN İCATLARI
1163'te Avrupa'nın diğer bölgelerinde Papanın emriyle cerrahînin tıp ilimleri arasında okutulması yasaklanırken Endülüs'te Ebu'l-Kasım Zehravî pek çok cerrahî operasyona gerçekleştirip, ameliyatlarda kullanılacak 200 kadar yeni alet icat etti. Bu aletlerin bir kısmı modern hastanelerde halen kullanılır . Aynı zamanda ameliyat esnasında aletlerin sterilize edilmesi ve hastaların acı duymalarını engellemek amacıyla narkoz kullanılması da Endülüslü doktorlar tarafından bulundu. Yine ilaç yapımını ve ilaçların daha kolay kullanılması için çeşitli meyvelerle tatlandırılmasını da Avrupalılar ve dünya Müslümanlardan öğrendi.
Tıp hakkında 25 iyileştirici gerçek hakkında haberimizi okumak için tıklayın.
ENDÜLÜS'ÜN ÖNEMLİ TIP ÂLİMLERİ
Endülüslü Müslüman âlimler uygulamalı tıp ilmini geliştirdiler ve bu çerçevede ameliyatlarda kullanılan aletler ve bunların kullanılış şekilleri hakkında ciddi eserler yazdılar. Tıp ve kimya dallarında yetişmiş uzmanlardan Ebü'l-Kāsım ez-Zehrâvî otuz ciltlik et-Taṣrîf adlı bir tıp ansiklopedisi telif etti. Ebû Mervân Abdülmelik b. Zühr de meşhur bir hekimdi. Filozof İbn Rüşd aynı zamanda iyi bir hekim olup bu alanda on altı eser yazdı. İbnü'l-Baytâr, muhtelif ilâç ve yemek türlerini topladığı ve bunların nasıl yapılacağını izah ettiği el-Câmiʿ li-müfredâti'l-edviye ve'l-aġẕiye adlı eseriyle Batı'da olduğu kadar Doğu'da da büyük bir şöhret kazandı.
875 yılında Abbas ibn Firnas adlı bir Müslüman bir uçuş denemesi gerçekleştirdi. İlk olarak bir minare üzerinden paraşüt türü bir bezle atlamış, hafif yaralarla bu uçuşu kazasız bir şekilde tamamlamıştı. Daha sonra ipek ve kartal tüyleri kullanarak uçmaya yarayan bir alet yaptı. Bir süre kontrollü bir şekilde uçmayı başarabilmiş olmasına rağmen iniş sırasında problemler yaşanıyordu.
UÇMA DENEYİMİNDE BULUNAN İLK İNSAN
Pek çok bilim dalında hüneri bulunan Firnas'ın bu girişimi ilk uçuş denemesi olarak tarihe geçti . Bugün Bağdat'ın uluslararası havalimanı onun ismini taşır. NASA da, Ay'da bulunan 89 km çapındaki bir kratere, onun bilim dünyasına sunduğu katkıların bir gereği olarak İbn Firnas adını verdi. Aynı zamanda kumdan cam imalatını ilk bulan kişi olarak tarihe geçmiş ve kaya kristallerini kesme yöntemini geliştirdi.
Uçmaya dair 15 inanılmaz gerçek haberimizi okumak için tıklayın.
Avrupa'ya kâğıdın intikalini sağlayan , palamut ve hurma ağaçlarından katran elde edilmesini öğretenler de yine Endülüslü Müslümanlardır. Jativa Avrupa'daki ilk kâğıt yapım atölyesi nin açıldığı şehirdi. Burası Şatibî adı verilen kalın ve parlak kâğıt üretimiyle ünlendi. Müslümanlar farklı hammaddeler kullanarak kâğıt üretilirdi. Pamuklu kâğıt da bunlardan biri.