İstanbul'un az bilinen ilkleri ve enleri
İstanbul, 2700 yılı aşkın yazılı tarihi içinde üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı ve en kalabalık şehir olma özelliğini yüzyıllar boyu sürdürdü. İstanbul'un ilk çocuk hastanesi, ilk uçan insan, en eski camisini ve dahasını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.06.2019
15:43
Güncelleme Tarihi: 06.07.2020
16:15
İstanbul'un kuşatıldığı günler, Fatih Sultan Mehmed, Otağ-ı Humâyun'unu Okmeydanı'nda kurmuş olduğu bu yeri, Okçular Tekkesi olarak vakfetmiş. Burada da bir namazgâh kurdurmuş. Bu namazgâh, Fatih'in gemileri Haliç'e indirdiği vakit, şükür secdesine kapandığı namazgâh olduğundan önemi büyük lâkin bu yer, 1990 başlarında halı saha yapılmak için belediye tarafından yıktırılmış.
İstanbul'daki ilk üniversite, 27 Mart 425 tarihinde Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından "Auditorium" adıyla açıldı. Okulda 31 profesör görev almıştır.
İstanbul'da bilinen ilk hapishane, Ayvansaray semtinde yer alan Anemas Zindanı imiş. Zindana adını veren Anemas, Arap asıllıdır.
Fetih sonrası kurulan ilk Osmanlı semti
Bugün Tarihi Yarımada'nın en önemli kavşak merkezlerinden biri olan Saraçhane, Osmanlı İstanbul'unda kurulan ilk semt olmasının yanında, Fatih ilçesinin temellerinin atıldığı ilk semt olma özelliğini taşır.
Evliya Çelebi'ye göre, İstanbul'a Latinler "Makedonya", Süryaniler "Yankoviçe", Yahudiler " Vizendovina", Frenkler " Konstantiniye", İranlılar "Kayser-i Zemin" gibi isimler vermişler. "Byzantion" ise, İstanbul'un tarihini başlatan isimdir.