İstanbul'un az bilinen ilkleri ve enleri
İstanbul, 2700 yılı aşkın yazılı tarihi içinde üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı ve en kalabalık şehir olma özelliğini yüzyıllar boyu sürdürdü. İstanbul'un ilk çocuk hastanesi, ilk uçan insan, en eski camisini ve dahasını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.06.2019
15:43
Güncelleme Tarihi: 06.07.2020
16:15
Evliya Çelebi'ye göre, İstanbul'a Latinler "Makedonya", Süryaniler "Yankoviçe", Yahudiler " Vizendovina", Frenkler " Konstantiniye", İranlılar "Kayser-i Zemin" gibi isimler vermişler. "Byzantion" ise, İstanbul'un tarihini başlatan isimdir.
Dünyanın en sağlam tarihi camisi
Süleymaniye Camii bir külliye içinde değerlendirilerek inşaa edilmiş, İstanbul'un en önemli eserlerindendir. Süleymaniye Camii mekânında matematiksel bir çözümle karşılaşılmaktadır.
Kubbeyi taşıyan ve "Taks-i Kisra'ya" benzetilerek kendilerine "Kudret Kemeri" adı takılmış ört büyük askı kemeri altında , kıble aksında yarım kubbelerle birleşen güçlü bir bütünlükle karşılaşılmaktadır. İstanbul depremlerine karşı Mimar Sinan tarafından hazırlıklı olarak inşaa edilmiştir.
Türkiye'nin uluslar arası standartlardaki en büyük deniz feneri Şile'de bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 60 metre yüksekliğe yapılmış, 19 metre yüksekliğindedir.
İstanbul'da inşa edilen ilk ve İstanbul'un fethinden sonra camiye dönüştürülmemiş tek kilise olan Aya İrini, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk müzesi olarak da tarihimizde yer alıyor.
İstanbulun en uzun deresi Kurbağalıdere'dir.