İstanbul'un az bilinen ilkleri ve enleri
İstanbul, 2700 yılı aşkın yazılı tarihi içinde üç büyük imparatorluğa başkentlik yaptı ve en kalabalık şehir olma özelliğini yüzyıllar boyu sürdürdü. İstanbul'un ilk çocuk hastanesi, ilk uçan insan, en eski camisini ve dahasını sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 19.06.2019
15:43
Güncelleme Tarihi: 06.07.2020
16:15
İstanbul'da ilk futbol maçı
İstanbul'da ilk futbol maçı, 121 yıl önce Kadıköy Kuşdili Çayırı'nda Moda Kulübü ile İzmir karması arasında yapıldı. İlk Türk futbol kulübü ise 1897 yılında Clack Stocking (siyah çoraplar) adıyla Fuad Hüsnü ve arkadaşları tarafından kuruldu.
1881'de yani bundan 126 yıl önce İstanbul'da ilk alo sesinin heyecanı yaşandı. 1878 Paris Sergisi'nde icat edilen ilk telefonun tanıtımından yalnızca üç yıl sonra II. Abdülhamid İstanbul'a ilk telefon ağının kurulma çalışmalarını başlattı.
İlk şehirler arası telefon hattı
1919 yılına gelindiğinde ise İstanbul santrali 9600 abone kapasitesine ulaşmış, ilk şehirler arası telefon hattı ise İstanbul-Ankara arasında gerçekleşmişti.
En eski tüp geçit projesi
Fransızlar 1860-1870 yıllan arasında denizaltında Sarayburnu-Üsküdar arasında bir çelik tünel tasarımı sunmuş. Bu projedeki temel amaç Rumeli ve Anadolu demir yollarının kesintisiz olarak birlikte çalışmalarıymış. Bugünkü tüp geçiş projesi de aynı amacı taşımakta.
Topkapı Sarayı, İstanbul'un en büyük sarayıdır. İstanbul Yeni Sarayı / Topkapı Sarayı, İstanbul'da tarihi yarımadanın ucunda Marmara denizine, Asya-Üsküdar ve Haliç'e bakan, dolayısıyla her yönden şehre hâkim bir mevkide 70 dönümlük bir alanda kurulmuştur.