Arama

İstanbul'un tarihe damga vuran 10 önemli olayı

Takvim yaprakları 22 Ağustos 1509'u gösterdiğinde, 'Küçük Kıyamet' olarak anılan ve 45 gün süren olayın, İstanbul Depremi olduğunu biliyor muydunuz? Ya da 1954'ü… İnsanlar boğazdan yürüyerek geçtiler. Evet, bildiğimiz boğaz, İstanbul Boğazı. Deniz dondu. Deniz asfalta döndü. Nasıl peki, ne oldu da böyle oldu? Sizler için, binlerce yıldır yerleşime sahne olup on altı yüzyıl boyunca birçok imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'un tarihe damga vuran 10 önemli olayını derledik.

  • 24
  • 27

Sıcaklar arttıkça da şiddetleniyordu. Nitekim haziran ayında günde 400, temmuz da 1.000 kadar, ağustosta ise çok daha fazla sayıda ölüm meydana gelmişti. İstanbul'un her yanını ölüm sarmış, insanlar yaşadıkları acılarla birlikte müthiş bir ölüm korkusuna kapılmıştı. Şehirde her türlü ekonomik faaliyet de durmuştu. Neyse ki eylülde hafifleyen salgın ekimde iyice zayıflayıp kasımda da tamamen sonra erdi. İstanbul'un yaşadığı en sıkıntılı dönemlerden biri olan bu on aylık süre sonunda yüz elli ila iki yüz bin civarında can kaybı yaşanmıştır ki bu sayı o vakitlerdeki şehrin toplam nüfusunun üçte birine tekabül etmektedir.

  • 25
  • 27
KUTSAL EMANETLER'İN İSTANBUL'A GETİRİLİŞİ
KUTSAL EMANETLER’İN İSTANBUL’A GETİRİLİŞİ

Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sonunda İstanbul'a getirdiği ve sonrasında önemli bir kısmı Topkapı Sarayı'ndaki Hırka-i Saadet Dairesi'nde koruma altına alınan Hz. Muhammed'e, sahabeye ve diğer peygamberlere ait eşyalara Emanat-ı Mukaddese adı vermektedir.

  • 26
  • 27

Tarih boyunca halifelerin ve İslam devletleri hükümdalarlarıın himayaleri altında bulunan kutsal emanetlere, halifelik alametleri gözüyle bakışmış ve değer verilmiştir. Benzersiz bir dini törenle Yavuz Sultan Selim'e takdim edilen Kutsal Emanetler'den bazıları, Osmanlı ordusunun bekçiliğinde ve Kur'an-ı Kerim okunarak, İstanbul'a getirilmiştir. Emanetler, önceleri Topkapı Sarayı'nın Harem, Hazine gibi kısımlarında korunmuş, daha sonra ise Hırka-i Saader Dairesi'nde muhafaza edilmişlerdir.

  • 27
  • 27

Türk-İslam dünyası için manevi değeri çok yüksek olan bu eşyaların İstanbul'a getirilerek İstanbul'un bu memanetlere ev sahipliği yapmaya başlaması, şehrin manevi değerine değer katan tarihi günlerden biri olmuş, İstanbul da kutsal dininin emanetlerini büyük bir saygı , sevgi ve itinayla bugüne kadar muhafaza etmiştir. Ayrıca belirtilmelidir ki, Kutsal Emanetler'in İstanbul'a getiriişi yalnızca Yavuz Sultan Selim zamanıyla sınırlı kalmamış, bu değerli koleksiyona Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar birçok yeni eser kazandırmıştır. Bugün de İstanbulluların, bazısının yalnızca özel günlerde görülmesine izin verilen emanetlere olan düşkünlüğü ve son safhadaki hürmeti açıkça görülmektedir.

İstanbul'un 100 önemli olayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN