Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Kahve Avrupa’ya nasıl yayıldı? Türk kahvesinin tarihi yolculuğu...

Kahve Avrupa’ya nasıl yayıldı? Türk kahvesinin tarihi yolculuğu...

Kırk yıl hatırı olan, sohbetlerimizin vazgeçilmezi Türk kahvesi asırlardır hayatımızda. O kadar ilgi gördü ki günün ilk yemeği olan kahvaltı bile, kahveden önce yenilen yemek anlamında "kahve altı" olarak anılır oldu. Bu sevgi, Avrupa kültürünü de şekillendirdi. Peki, kahve Avrupa'ya nasıl yayıldı? Gelin, beraber Türk kahvesinin tarihi yolculuğuna çıkalım.

  • 7
  • 11
SOSYAL HAYATA DAMGASINI VURDU
SOSYAL HAYATA DAMGASINI VURDU

📌 Kahve, Müslüman toplumlarda kahvehane isimli yeni bir toplanma mekânını da ortaya çıkardı. İlk kahvehane 1511'de Mekke'de bir caminin yanında kuruldu. Daha sonra özellikle cami yakınlarında birçok yerde açıldı.

📌 Günün her saati kitap ve güzel yazıların okunduğu, satranç ve tavlanın oynandığı, şiir ve edebiyat sohbetlerinin yapıldığı kahvehaneler ve kahve kültürü dönemin sosyal hayatına damgasını vurdu.

📌İstanbul'a yolu düşen tüccarlar ve seyyahlar gerekse Osmanlı elçileri sayesinde Türk kahvesinin ünü başka diyarlara ulaştı.

(x) Kırk yılın hatrını mısralarında pişiren şiirler

  • 8
  • 11
KAHVE AVRUPA’YA NASIL YAYILDI?
KAHVE AVRUPA’YA NASIL YAYILDI?

📌 Kahve, Osmanlı'nın Fransa'ya 1669'da elçi olarak atadığı Kolbaşı Müteferrika Süleyman Ağa ile ilk kez Avrupa topraklarına ulaştı. Süleyman Ağa ile ilk kez bir Osmanlı erkeğini gören Avrupalılar, süper gücün temsilcisi olan bu kişiye daha yakın olabilmek, hatta ona benzemek için birbirleriyle adeta yarıştı. Sohbetiyle herkesi kendine bağlayan Süleyman Ağa sayesinde Fransızlar Türk kahvesiyle tanıştı.

📌 Kahvenin Avrupa'da yayılmasını sağlayan olaylardan biri de Viyana Kuşatması'ydı. Osmanlı ordusu geri çekilirken ağırlık yapabilecek her şeyi ardında bıraktı. Avusturya topraklarında bırakılan bu eşyalar ganimet olarak görüldü. Ama eşyalar arasındaki kahverengi tohumların ne olduğunu anlamamışlardı. Bir kişi hariç: Leh asıllı Koltschitzky. Osmanlı ordugâhında casus olarak dolaşıp, çeşitli söylentiler çıkaran ve Viyana'nın dışarıdaki kuvvetlerle irtibatını temin eden biriydi.

📌 Tercümanlık göreviyle Osmanlı çadırında bulunurken kahve ile tanışmıştı. Herkesin deve yemi zannettiği kahve çuvallarını, yaptığı casusluk hizmetlerinin karşılığında mükâfat olarak aldı. Bunlarla Viyana'nın ilk kahvehanesi olan Mavi Şişe'yi kurdu.

📌Müslümanlar kahveyle tanıştıktan sonra asırlarca sürecek bir tartışma da başladı. Kimileri kahvenin sarhoş edici bir madde olduğu iddiasını ortaya atarak yasaklanması gerektiğini savundu.

📌 Bu tartışmalar, Osmanlı topraklarına da ulaştı. Kanunî Sultan Süleyman döneminin şeyhülislâmı Ebussuud Efendi, kahvenin "Allah'ın emirlerini tanımayan sapkınların içeceği" olduğu yönünde bir fetva verdi. 16. yüzyılın sonlarına doğru ise bu defa Şeyhülislâm Bostanzade Mehmed Efendi, kahvenin sarhoşluk verici bir içecek olmadığı gibi sağlığa faydalı bir içecek olduğu yönünde bir fetva vererek kahve içimini helal hale getirdi.

  • 10
  • 11
TÜRK KAHVESİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI
TÜRK KAHVESİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Türk kahvesinin uzun yolculuğundan bahsetmişken, püf noktalarından da bahsetmeden geçmeyelim.

📌 Diğer kahvelere göre daha aromalı ve yoğun olan Türk kahvesinin kendine has hazırlama teknikleri vardır.

📌 Öncelikle, taze kavrulmuş kaliteli kahve çekirdeklerini toz haline gelen kadar, havan veya öğütücü içinde öğütülür. Sonra cezveye kahve, soğuk su ve isteğe göre şeker koyulur.

📌 Ocağın üzerine yerleştirilen kahvenin yüzeyinde köpük oluşacak şekilde pişirilir.

📌 Son olarak, bir bardak su ve lokumla servis edilir.

📌 Güzel bir tada ulaşmak, kahvenin kavrulma şekli ve derecesi gibi bazı yetenekler gerektirir. Bütün kahve çekirdeklerini eşit bir şekilde kavurup biraz beklemek çok önemlidir.

  • 11
  • 11

📌 Türk kahvesi kültürü ve geleneği, 2013 yılı itibariyle ülkemiz adına 'UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydedildi.

❗ Kültürümüzde bir fincanı kırk yıl hatır oluşturacak kadar kıymetlidir.

"Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül sohbet ister kahve bahane."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN