Arama

Kanuni ile ilgili 20 ilginç bilgi

Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı tarihinin en uzun süre padişahlık yapan hükümdarıydı. 46 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm süren Kanuni, yaşadığı devirde yabancılar tarafından "Muhteşem Süleyman" ve "Büyük Türk" unvanlarıyla anılmıştı. Peki, Kanuni, tahta geçtiğinde ilk icraatı ne olmuştu? Hürrem Sultan'a gerçekten aşık mıydı? İki oğlunu neden öldürtmüş, yaşlılık dönemine rağmen neden sefere çıkmıştı? Kanuni'nin ölümü neden herkesten gizlenmişti?

  • 15
  • 20
KANUNİ DEVRİ İMPARATORLUĞUN ‘ALTIN ÇAĞI’ MIYDI?
KANUNİ DEVRİ İMPARATORLUĞUN ‘ALTIN ÇAĞI’ MIYDI?

Dünyanın hemen hemen her yerindeki toplumların kendi dönemlerinden önce, özlemlerini duydukları bir devir vardır.

17'nci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun içine girdiği buhranlı yıllarda, Islahat layihası kaleme alanlar Kanuni dönemini dönülmesi gereken "Altın Çağ" olarak göstermişlerdi. Ancak Kanuni döneminin yazarları da ideal devrin Fatih dönemi olduğunu yazmaktaydı.

  • 16
  • 20
OSMANLI’NIN EN GÖZ ALICI DÖNEMİ
OSMANLI’NIN EN GÖZ ALICI DÖNEMİ

19'uncu yüzyılda yayılan tarihteki birtakım dönemleri idealleştirme eğilimi Osmanlı yazarlarınca da benimsendi ve tarihçiler, Islahat layihası yazarlarının etkisi ile "Kanuni Devrini" ön plana çıkardılar.

Kanuni dönemi, her yönden imparatorluğun zirvesi olmasa da padişahın 46 yıl süren hükümdarlığı ve dünya siyasetine yön vermesiyle Osmanlı İmparatorluğu'nun en göz alıcı dönemiydi.

  • 17
  • 20
KANUNİ YAŞLILIK GÜNLERİNDE NEDEN SEFERE ÇIKTI?
KANUNİ YAŞLILIK GÜNLERİNDE NEDEN SEFERE ÇIKTI?

Kanuni, ilerleyen yaşına rağmen Sigetvar Seferi'ne çıktı. Bu sefere çıkma kararında 1565 Malta Kuşatması'ndaki başarısızlığı silme, Osmanlı Macaristanı'nı güven altına alma, 10 yıldır sefere çıkmadığı için asker ve halk arasında başlayan kendisine yönelik hoşnutsuzluğu giderme gibi amaçları vardı.

Ayrıca oğulları arasındaki mücadelelerin kötü izlerini ortadan kaldırma ve bazı sufi çevrelerin yaydığı muhalif düşünceler yüzünden zedelenen kendi ve hanedanın imajını yeniden parlatma gibi hedefleri bulunuyordu.

  • 18
  • 20
KANUNİ SEFERDE RAHATSIZLANINCA NE YAPTI?
KANUNİ SEFERDE RAHATSIZLANINCA NE YAPTI?

Törenle şehirden ayrılan Osmanlı birlikleri İstanbul'un dışında kurulmuş olan otağ-ı hümayunun bulunduğu yerde ilk konaklamayı yaptılar. Tekrar yola çıkıldığında rahatsızlığı artınca Sokullu Mehmed Paşa'nın yardımı ile arabaya geçti.

Padişahın rahat bir şekilde seyahat edebilmesi için arabanın geçeceği yollar düzeltiliyordu. Sigetvar'a kadar araba ile giden Kanuni Sultan Süleyman, şehir merkezlerine gelindiğinde padişahlığın şanını ayağa düşürmemek için bütün rahatsızlığına rağmen ata binmişti.

  • 19
  • 20
KANUNİ’NİN ÖLÜMÜ NASIL GİZLENDİ?
KANUNİ’NİN ÖLÜMÜ NASIL GİZLENDİ?

Sigetvar tamamen düşmek üzere iken 6-7 Eylül gecesi Kanuni Sultan Süleyman ölmüştü. Sigetvar Kuşatması'nda ise sona gelinmişti. Böyle bir durumda padişahın ölümün asker arasında duyulması bir aylık çabayı boşa çıkarabilirdi.

Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa padişahın ölümünden haberdar olanlara bunun bir sır olarak saklanmasını ve gerekenlerin yapıldıktan sonra padişahın yattığı yerin altına gömülmesini emretti. Bir adam da padişahın yatağına hasta gibi yatırıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN