Kanuni ile ilgili 20 ilginç bilgi
Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı tarihinin en uzun süre padişahlık yapan hükümdarıydı. 46 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nde hüküm süren Kanuni, yaşadığı devirde yabancılar tarafından "Muhteşem Süleyman" ve "Büyük Türk" unvanlarıyla anılmıştı. Peki, Kanuni, tahta geçtiğinde ilk icraatı ne olmuştu? Hürrem Sultan'a gerçekten aşık mıydı? İki oğlunu neden öldürtmüş, yaşlılık dönemine rağmen neden sefere çıkmıştı? Kanuni'nin ölümü neden herkesten gizlenmişti?
Giriş Tarihi: 13.12.2019
16:59
Güncelleme Tarihi: 06.11.2021
08:48
BEŞ FARKLI KİŞİ ‘ŞEHZADE MUSTAFA’YIM’ DİYE İSYAN ÇIKARDI
Şehzade Mustafa ölümünden sonra arkasından en az beş kişi "Ben Şehzâde Mustafa'yım" diye isyan çıkardı. Şehzadenin katlinden kısa bir süre sonra Varna'nın üst kısmındaki Dobruca'da ortaya çıkan bir kişi sultanın kaçmayı başaran oğlu olduğunu iddia etmişti.
Şehzadeye benzerliği ve cesareti ile etrafına Rumeli eyaletlerinden 14 bin sipahiyi toplamayı başardı. Padişahın yaklaştığı, Sokullu komutasında kuvvetlerin de üzerlerine geldiğini haber alınca asiler arasında ihtilaf çıktı. Birbirleriyle mücadele ederken yetişen birlikler Düzme Mustafa'yı yakaladı. Düzme Mustafa ve ileri gelen adamları İstanbul'da çengele geçirilerek öldürüldü.
KANUNİ’NİN HAYATTA KALAN İKİ OĞLU
O sırada Edirne'de bulunan Şehzade Bayezid'in isyanı bastırmakta ağır davranması, isyanın onun tertiplediği dedikodularının çıkmasına sebep oldu. Bu durum, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğluna olan güvenini sarstı. Ancak Kanuni oğlunu affederek Kütahya valiliğine gönderdi.
1550'li yılların sonlarına doğru ise Kanuni iyice yaşlanmıştı ve seferlere çıkamıyordu. Saltanatına karşı hoşnutsuzluk iyice artmıştı. Hayatta iki oğlu vardı: Şehzade Bayezid ve Şehzade Selim. Bayezid, kendini zevk ü sefaya düşkün kardeşinden daha üstün ve tahtın varisi olarak görüyordu.
BAYEZİD’İN ÖLDÜRÜLMESİ NEYE SEBEP OLDU?
Kanuni, iki şehzade arasında çekişmenin arttığını görünce onların sancaklarını değiştirdi. İstemeye istemeye Amasya'ya gelen Şehzade Bayezid burada asker toplayıp kardeşinin üzerine yürüdü. Onun bu hareketi Osmanlı hükümeti tarafından isyan olarak algılandı ve katline fetva verildi.
Mağlup olup İran'a kaçan Bayezid, bu ülkeden teslim alınarak 1562'de dört oğlu ile birlikte öldürüldü. Şehzade Bayezid hadisesi, Anadolu'da yeniçerilerin muhafız olarak kullanılması ve şehzadelerden sadece en büyüğüne sancak verilmesi gibi idari değişikliklerin yapılmasına sebep oldu.
KANUNİ HÜRREM SULTAN’A ÂŞIK MIYDI?
Muhtemelen Yavuz döneminde Ukrayna topraklarından esir alınıp getirilen bir Katolik papazının kızı olan Roxolana'ya Topkapı Sarayı'nda güler yüzlülüğünden dolayı Hürrem adı verilmişti.
Kısa sürede aklını ve cazibesini kullanarak Kanuni Sultan Süleyman'ın gözdesi oldu. Padişahın ilk eşi ve büyük oğlu Mustafa'nın annesi Mahidevran'ı devre dışı bıraktı.
SEFER SIRASINDAKİ MEKTUPLARINDAN ANLAŞILIR
Kanuni, daha önceki padişahların cariyelere nikâh yapmama geleneğini yıkarak, Hürrem'le nikâhlandı. Hürrem'in padişah üzerindeki büyük nüfuzu, çağında onun Kanuni'ye büyü yaptığı söylentilerine sebep olmuştu.
Kanuni'nin Hürrem'e büyük bir aşkla bağlı olduğu, seferler esnasında ona yazdığı mektuplardan ve şiirlerinden açıkça anlaşılmaktadır.
Mektuplar, fermanlar ve şiirlerde Kanuni Sultan Süleyman