Arama

Bir ilmi hazine: Katip Çelebi’nin bilinen eserleri 📚

Hayatı boyunca yeni fikirler üretmenin yanında tarih, coğrafya ve bibliyografya alanlarında önemli eserler veren Osmanlı alimi Katip Çelebi, çağını anlamaya çalışan bir fikir adamımızdı. Kendi tabiriyle bilgisizliği yenmek için savaştı. Kırk sekiz yıl süren ömrüne, Türkçe ve Arapça olmak üzere 23 eser sığdırdı. Bunlardan ikisi ne yazık ki kayboldu. Katip Çelebi'nin bilinen tüm eserlerini derledik.

  • 12
  • 23
Tarih-i Kostantiniyye ve Kayâsire (Revnaku’s-saltana)
Tarih-i Kostantiniyye ve Kayâsire Revnaku’s-saltana

🔹 Eserde İslamiyet'in yayılışından, Bulgar Devleti'nin çöküşünden, Bizanslılardan, Selçuklulardan, Haçlı Seferleri'nden, İstanbul'un su yollarından, yangınlarından, zelzelelerinden vb. söz edilmektedir.

🔹 Bu eserin nüshası Konya'da İzzet Koyunoğlu Kütüphanesi'ndedir.

  • 13
  • 23
Düstûrü'l-amel fi ıslâhı'l-halel
Düstûrü’l-amel fi ıslâhı’l-halel

🔹 Kâtip Çelebi'nin tarih felsefesini ve toplum görünüşünü açıklaması bakımından önemli olan bir eserdir. Kısa kısa dört bölümden oluşan bu küçük risalede İbn Haldun'un etkisi açıkça görülür.

🔹 İrşadü'l-Hıyâfâ ila Tarihi'l-yunun ve'r-Rûm ve'n-Nasârâ (Yunan ve Hıristiyan Târihi Hakkında Doğrulukları Gösterme): İslâm tarihlerinde Avrupa ülkeleri hakkındaki eksiklik ve yanlışlıkları telâfi için yazılmış küçük bir kitaptır.

  • 14
  • 23
Coğrafya alanında: Cihannüma (Avrupa dillerine çevrilen coğrafyaya dair ünlü eseri)
Coğrafya alanında: Cihannüma Avrupa dillerine çevrilen coğrafyaya dair ünlü eseri

🔹 Kâtip Çelebi'nin birçok batı coğrafya kitabından yararlanarak hazırladığı, İslam coğrafya geleneği üzerine kurulu Osmanlı klasik coğrafya ekolünü değiştiren, Cihannüma adlı eseri Osmanlıların dünyaya bakışlarını değiştirmiştir.

  • 15
  • 23
Levâmi‘u’n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor
Levâmi‘u’n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor

🔹 Osmanlı bilim ve kültür mirası açısından tarihî coğrafya alanında yazılmış en nadide kitaplardan olan Levâmi'u'n-Nûr fî Zulmet-i Atlas Minor; XVII. yüzyılın önemli bilginlerinden olan Kâtib Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.

🔹 Eser, coğrafya bilimiyle Atlas kelimesini bütünleştiren ve coğrafya sahasında geliştirmiş olduğu projeksiyonu bugün bile kullanılan ünlü coğrafyacı Gerardus Mercator'un kısa adıyla Atlas Minor olarak bilinen meşhur Latince eserinin şerh-tercümesidir.

  • 16
  • 23
Müntehab-ı Bahriye (Kitab-ı Bahriye)
Müntehab-ı Bahriye Kitab-ı Bahriye

🔹 Kâtip Çelebi'nin Kitab-ı Bahriye adlı eseri ise Cihannüma'nın Rumeli kısmıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN