Arama

Kazım Karabekir’in tarihe şerh düşen 14 hatıratı

Kumandanlığı ve devlet adamlığının yanında, çok sayıda eser kaleme almış bir isim, Kazım Karabekir. Edirne'de vatan savunmasında esir, Doğu Cephesi'nde muzaffer bir kumandan, Gümrü'de ve Kars'ta diplomat, Gürbüz Çocuklar Ordusu'nun "yetimler babası", Milli Mücadele Meclisi'nde milletvekili, Cumhuriyet'in ilk yıllarında muhalif siyasetçi, İstiklal Mahkemesi'nde ise idamla yargılanan bir sanık… Tüm bu sıfatların sahibi olan Kazım Karabekir, 65 yıllık ömrüne 68 eser sığdırarak Türk tarihinin en çok eser veren generali oldu. Onun tarihi hatırat olarak kaleme aldığı bir dönemin en yakın tanığı olan eserlerini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 6
  • 15
ORDUYA İTHAF ETTİĞİ ESER ‘İSTİKLAL HARBİMİZ’
ORDUYA İTHAF ETTİĞİ ESER ‘İSTİKLAL HARBİMİZ’

Kazım Karabekir'in 1960 yılında İstanbul'da Türkiye Yayınevi'nde basılan İstiklal Harbimiz adlı eseri, 1930'da Osmanlı Türkçesi ile yazılarak orduya ithaf edilmişti. Ancak ne yazık ki yayınlanabilmesi için vefatının üzerinden 12 yıl geçmesi gerekti.

Evine yapılan baskında alınan tedbirler sayesinde ele geçirilemeyen eser, üç evladı tarafından aslına sadık kalınarak yayınlandı.

Mondros Mütarekesi'nden Lozan'a kadarki gelişmeleri, 1.216 sayfalık bir hacimle ele alan eser, Cumhuriyet gazetesinde 15 Eylül 1960 tarihli Nadir Nadi'nin "Tarihi Anlamak" yazısı ihbar kabul edilerek toplatıldı ve yayınevine dava açıldı. Ancak 8 yıl sonra, 6 Kasım 1968'de toplatılmasına gerek olmadığı kararı verildi.

Karabekir'in, İngilizlerin Mustafa Kemal'i istedikleri, onun ve çevresinin Bolşeviklik ve Amerikan mandasını kabul ettiği yolundaki açıklamaları yüzünden hatıratın bu kadar üstüne gidildiği tahmin edilir. Eser 1969'dan itibaren defalarca basılmıştır.

  • 7
  • 15
1920-1923 YILLARINI KAPSAYAN HATIRAT
1920-1923 YILLARINI KAPSAYAN HATIRAT

Kazım Karabekir'in 1967 yılında Menteş Kitabevi'nde basılan İstiklâl Harbimizde Enver Paşa ve İttihat-Terakki Erkânı adlı eseri, onun 1920-1923 yılları arası hatıralarını kapsar. 381 sayfalık eser zengin doküman içerir ve pek çok baskı yapmıştır.

  • 8
  • 15
ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİĞİ DÖNEMİN ACI HATIRALARI
ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİĞİ DÖNEMİN ACI HATIRALARI

Kazım Karabekir'in 1991 yılında Emre Yayınları'nda basılan Bir Düello ve Bir Suikast adlı eseri, ölümünden çok sonra yayınlanabilmiş bir kitaptır.

Karabekir'in öldürülmek istendiği dönemin acı hatıralarını içerir. Kitabın ismine 1995 baskısında taşınan; "Nefret, müstebitlere. Nefret istibdadı yaşatanlara" ifadesi anlamlıdır.

  • 9
  • 15
KARABEKİR’İN FARKLI DÖNEMLERDEKİ DURUŞU
KARABEKİR’İN FARKLI DÖNEMLERDEKİ DURUŞU

1991 yılında Emre Yayınları'nda basılan Paşaların Kavgası adlı 332 sayfalık eser, Kazım Karabekir'in değişik dönemlerde duruşunu ortaya koyar.

  • 10
  • 15
‘YANLIŞ TARİHLE YAŞANMAZ’ DÜŞÜNCESİNİN BİR YANSIMASI
‘YANLIŞ TARİHLE YAŞANMAZ’ DÜŞÜNCESİNİN BİR YANSIMASI

Kazım Karabekir'in 1992 yılında Emre Yayınları'nda basılan Paşaların Hesaplaşması – İstiklâl Harbine Neden Girdik, Nasıl Girdik Nasıl İdare Ettik adlı eseri, Karabekir'in 1940'lı yıllarda yazıp yayına hazırladığı, "yanlış tarihle yaşanmaz" düşüncesiyle çarpıcı bilgiler verdiği bir eserdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN