Arama

Osmanlı'nın ilk kız öğretmen okulu: Dârülmuallimât

19'uncu yüzyıl, Osmanlı Devleti'nin birçok alanda yenileşmeye gittiği, modernleşme konusunda yeni adımlar attığı bir asırdı. İlme daima önem veren bir medeniyetin mirasçıları olarak, birçok eğitim kurumunun temeli bu dönemde oluşturuldu. En büyük yeniliklerden biri de, kız çocuklarının eğitimi için kız mekteplerinin açılması ve hemen ardından bir ihtiyaç haline gelen "Dârülmuallimât" adlı kız öğretmen okullarıydı...

  • 9
  • 10
İSTANBUL'UN İLK TÜRK OKULU
İSTANBUL’UN İLK TÜRK OKULU

İstanbul'un fethi sırasında, büyük çabalar gösteren Davut Paşa'ya birçok ayrıcalık ve geniş bir arazi verilmişti.

1485 yılına gelindiğinde Davut Paşa, bu araziye bir külliye inşa ettirdi. Bundan tam 533 yıl önce, külliyenin içinde kurulan Mekteb-i Sübyan, İstanbul'un ilk Türk okulu oldu.

"İstanbul'un ilk Türk okulu" haberimizi okumak için tıklayın.

  • 10
  • 10
OSMANLI'NIN YETİMLER YURDU: DÂRÜLEYTÂM
OSMANLI’NIN YETİMLER YURDU: DÂRÜLEYTÂM

Yetim ve öksüzlere sahip çıkmak, Türk ve İslâm geleneğinin bizlere görev olarak bıraktığı bir miras. Bu mirası bilinçli bir şekilde omuzlarında taşıyan Osmanlı Devleti, yetim ve öksüzlerle daima ilgilenmiş; onların yaşamsal ihtiyaçlarının yanında, eğitim, öğretim ve meslekî anlamda gelişmelerine de destek vermişti.

Vakıflarla başlayan bu süreç, daha sonra kurumsallaşarak "dârüleytâm" adında yetimler yurduna dönüştü. Savaşlar nedeniyle yetim ve öksüz kalan çocuklara yuva olan dârüleytâmlar, ne yazık ki yine savaşın ağır şartları sonucu kapatılmak zorunda kaldı.

"Osmanlı'nın yetimler yurdu: Dârüleytâm" haberimizi okumak için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN