Arama

Kudüs ve Filistin kronolojisi

Tarih boyunca kutsal olarak tanımlanan ve üç din için de büyük önem arz eden Kudüs şehrini içinde barındıran Filistin bölgesi, farklı medeniyet ve kavimlere ev sahipliği yaptı. Müslümanların idaresi dışında sürekli kan, gözyaşı ve acının hüküm sürdüğü topraklar Hz. Ömer'in (RA) teslim alması ile beraber büyük bir sükunete kavuştu. Filistin'i Haçlı idaresinden kurtaran Selahaddin Eyyubi ise şehrin ikinci fatihi olarak kabul edildi. Sizler için Kudüs ve Filistin tarihinde öne çıkan hadiseleri bir kronoloji ile hazırladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 13
  • 32

1798

Napolyon, Filistin'in sahil şeridini işgal etti. Kudüs'e uğramayan Napolyon, Akka Kalesi'nde Cezzar Ahmet Paşa'ya karşı kaybetti. Bu, aynı zamanda Napolyon ilk mağlubiyetidir.

Napolyon kimdir?

Fransız tarihinin en ikonik isimlerindne olan Napolyon Bonapart 1769 - 1821 tarihleri arasında yaşadı. Moskova'ya kadar gitmesi ile tanınan Napolyon, Avrupa tarihini şekillendiren en ünlü isimlerden birisidir.

Cezzar Ahmet Paşa kimdir?

Tarihte Napolyon'u durduran ilk isim olarak bilinen Ahmet Paşa'nın lakabı Cezzar; deve kasabı anlamına gelir. Doğum tarihi net olmayan Paşa'nın, Akka savunmasında seksenine yakın olduğu tahmin edilir. Aslen Boşnak olan Ahmet Paşa, Beylerbeyi kadrosunda Osmanlı'ya hizmet etmiş ve bölgede önemli bir isim olmuştur.

1831

Kavalalı Mehmed Ali Paşa, dokuz yıl boyunca Kudüs'ü Osmanlı idaresinden kopararak kendi hakimiyetinde tuttu.

Kavalalı Mehmed Ali Paşa kimdir?

Osmanlı'nın en asi valisi olarak nam salan ve bir dönem devlet gibi hareket eden Kavalalı Mehmet Ali Paşa, 1769 - 1849 yılları arasında yaşadı. Kendisinden sonra Mısır'ı soyundan gelen ve "hidiv" olarak anılan valiler yönetti.

İŞGALCİ İSRAİL'İN KUDÜS POLİTİKASI

  • 14
  • 32

1837

▪ Filistin'deki asıl Yahudi şehri olan Safed, bu yıl meydana gelen büyük bir depremle yıkıldı ve şehirdeki Yahudi nüfus Kudüs'e kaydı.

Safed neresi?

Kuzey Filistin'de kalan şehir, bilhassa Osmanlı döneminde bölgedeki Yahudilerin en kalabalık şehri olmuştur. Meydana gelen depremlerin ardından buradaki Yahudi nüfusunun zamanla Kudüs'e kayması, günümüzdeki yerleşime ön ayak oldu.

1882

▪ Rusya'da yaşanan katliamlar nedeniyle ülkeden kaçan Yahudiler, illegal yollardan Filistin'e yerleşmeye başladılar. Bu yerleşimler daha çok kaçak şekilde oldu.

  • 15
  • 32

1897

I.Siyonist Kongresi Basel'de Theodor Herzl başkanlığında toplandı. Basel Kongresi olarak da bilinen bu toplantıda Yahudiler, Filistin'de bir devlet kurma emellerini ortaya koydular.

Theodor Herzl kimdir?

Esasında bir gazeteci olan Herzl, modern siyonizmin öncüsüdür. 1860 - 1904 arasında yaşayan Herzl,
İsrail'in kuruluşunda da anılmıştır.

1908

▪ Osmanlı hükümranlığı altındaki Filistin'de, türlü ısrarlara ve tekliflere rağmen Yahudilere toprak satmayan Sultan II.Abdülhamid Han tahttan indirildi. Bu hadisenin ardından Yahudi nüfusu Filistin bölgesine doğru kaymaya başladı.

FİLİSTİN'DE KADIN VE ÇOCUK OLMAK

  • 16
  • 32

1917

Gazze Muharebeleri'ni kaybeden Osmanlı devleti Filistin'i boşalttı. Böylece Kudüs'ün yönetimi İngilizlere geçti

1917

Balfour Deklarasyonu yayınlandı. Esasında bir mektup olan bu deklerasyon: Baron Rothschild'a İngiliz Dışişleri Bakanı james Balfour tarafından gönderilmişti.

➡ Bu belge İngiltere'nin Filistin'de kurulacak bir Yahudi Devleti için verdiği bir sözün resmi hale gelmesiydi. 1917 - 1948 yılları arasında süren manda yönetiminde Filistin bu şartlara uygun hale getirildi.

  • 17
  • 32

1922

Filistin'de, "İngiliz Manda Yönetimi" kuruldu. Durum o derece karışıktı ki 400 sene boyunca Osmanlıların rahatlıkla yönettiği bölgede İngilizler ne yapacaklarına 5 sene boyunca karar verememişlerdi.

1939

▪ İngilizler, Filistin'e Yahudi göçünü kısıtlayan "Beyaz Sayfa"yı ilan ettiler. Bu durum esasında II. Dünya Savaşı öncesinde bölgede çıkması muhtemel karışıklığın önüne geçmek için alınan bir önlemdi.

FİLİSTİN'İN KADERİNİ DEĞİŞTİREN KANLI MEKTUP

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN