Arama

Kudüs ve Filistin kronolojisi

Tarih boyunca kutsal olarak tanımlanan ve üç din için de büyük önem arz eden Kudüs şehrini içinde barındıran Filistin bölgesi, farklı medeniyet ve kavimlere ev sahipliği yaptı. Müslümanların idaresi dışında sürekli kan, gözyaşı ve acının hüküm sürdüğü topraklar Hz. Ömer'in (RA) teslim alması ile beraber büyük bir sükunete kavuştu. Filistin'i Haçlı idaresinden kurtaran Selahaddin Eyyubi ise şehrin ikinci fatihi olarak kabul edildi. Sizler için Kudüs ve Filistin tarihinde öne çıkan hadiseleri bir kronoloji ile hazırladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 17
  • 32

1922

Filistin'de, "İngiliz Manda Yönetimi" kuruldu. Durum o derece karışıktı ki 400 sene boyunca Osmanlıların rahatlıkla yönettiği bölgede İngilizler ne yapacaklarına 5 sene boyunca karar verememişlerdi.

1939

▪ İngilizler, Filistin'e Yahudi göçünü kısıtlayan "Beyaz Sayfa"yı ilan ettiler. Bu durum esasında II. Dünya Savaşı öncesinde bölgede çıkması muhtemel karışıklığın önüne geçmek için alınan bir önlemdi.

FİLİSTİN'İN KADERİNİ DEĞİŞTİREN KANLI MEKTUP

  • 18
  • 32

1947

Birleşmiş Milletler, Filistin'de iki devletli çözümü öngördü. Bu çözüme göre Filistin Bölgesi'nde nüfus olarak çok çok az olmalarına rağmen çoğunluğu Yahudilere ait bir devlet kurulacaktı.

1948

14 Mayıs'ta İsrail Devleti bağımsızlığını ilan etti. İlanın olduğu salonda büyük bir Theodor Herzl fotoğrafı asılıydı ve ilanı açıklayan kişi David Ben-Gurion idi.

David Ben-Gurion kimdir?

İsrail'in ilk başbakanı ve kurucusu olan David Ben-Gurion, 1886 - 1973 yılları arasında yaşadı. David Ben-Gurion I. Dünya Savaşı'nda İngilizlere bağlı Yahudi Lejyonu'nda çarpışmış ateşli bir siyonistti.

  • 19
  • 32

1951

▪ Şerif Hüseyin'in oğlu, Ürdün Kralı Abdullah Mescid–i Aksa'da öldürüldü. Ürdün Haşimi Krallığı'nın ilk kralı olan Abdullah, İsrail konusundaki sorumsuz tavrı sebebiyle bir Filistinli tarafından suikasta uğradı.

Ürdün Kralı I. Abdullah kimdir?

Tam adı Abdullah b. Hüseyin olan I. Abdullah, Şerif Hüseyin'in oğludur. İstanbul'da iyi bir eğitim alan Abdullah, babası önderliğinde Osmanlı'ya isyan etmiş ve savaşın nihayetinde Ürdün'e kral olmuştur.

1956

▪ İsrail, Fransa ve İngiltere Mısır'a savaş açtı. Bu savaş, Mısır'ın Süveyş Kanalı'nı millileştirmesi ve buradan geçen gemilere müdahalesi sebebiyle çıkmıştı.

BELGELER IŞIĞINDA KUDÜS

  • 20
  • 32

1964

FKÖ olarak bilinen Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu.

1967

Altı Gün Savaşı olarak bilinen Arap-İsrail Savaşı meydana geldi. İsrail'in galibiyetiyle neticelenen savaş sonrasında Kudüs, İsrail topraklarına dahil edildi. Bu hukuksuz işgal günümüzde de sürüyor.

  • 21
  • 32

1973

Yom Kippur Savaşı gerçekleşti. Bu savaş sonucunda Mısır, Sina Yarımadası'nı İsrail'den aldı.

Yom Kippur olarak bilinen Yahudi dini bayramında gerçekleşen sürpriz saldırıya İsrail neredeyse üç gün sonra karşılık verebildi.

1979

Camp David Antlaşması ile Mısır ve İsrail barış ilan etti. Bu barışın yankıları günümüzde de sürmekte. Bu tarihten itibaren Filistin toprakları bombalanırken Mısır'ın hiçbir surette sesi çıkmadı.

➡ 12 gün süren müzakerelerin sonucunda imzalanan Camp David Antlaşması, Jimmy Carter'ın gözetiminde imzalandı. Taraflar: Menahem Begin ve Enver Sedat idi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN