Arama

Kudüs ve Filistin kronolojisi

Tarih boyunca kutsal olarak tanımlanan ve üç din için de büyük önem arz eden Kudüs şehrini içinde barındıran Filistin bölgesi, farklı medeniyet ve kavimlere ev sahipliği yaptı. Müslümanların idaresi dışında sürekli kan, gözyaşı ve acının hüküm sürdüğü topraklar Hz. Ömer'in (RA) teslim alması ile beraber büyük bir sükunete kavuştu. Filistin'i Haçlı idaresinden kurtaran Selahaddin Eyyubi ise şehrin ikinci fatihi olarak kabul edildi. Sizler için Kudüs ve Filistin tarihinde öne çıkan hadiseleri bir kronoloji ile hazırladık.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 20
  • 32

1964

FKÖ olarak bilinen Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu.

1967

Altı Gün Savaşı olarak bilinen Arap-İsrail Savaşı meydana geldi. İsrail'in galibiyetiyle neticelenen savaş sonrasında Kudüs, İsrail topraklarına dahil edildi. Bu hukuksuz işgal günümüzde de sürüyor.

  • 21
  • 32

1973

Yom Kippur Savaşı gerçekleşti. Bu savaş sonucunda Mısır, Sina Yarımadası'nı İsrail'den aldı.

Yom Kippur olarak bilinen Yahudi dini bayramında gerçekleşen sürpriz saldırıya İsrail neredeyse üç gün sonra karşılık verebildi.

1979

Camp David Antlaşması ile Mısır ve İsrail barış ilan etti. Bu barışın yankıları günümüzde de sürmekte. Bu tarihten itibaren Filistin toprakları bombalanırken Mısır'ın hiçbir surette sesi çıkmadı.

➡ 12 gün süren müzakerelerin sonucunda imzalanan Camp David Antlaşması, Jimmy Carter'ın gözetiminde imzalandı. Taraflar: Menahem Begin ve Enver Sedat idi.

  • 22
  • 32

1982

▪ Güney Lübnan İsrail tarafından işgal edildi.

1987

▪ Filistin'de intifada başladı. Hamas kuruldu.

  • 23
  • 32

1993

▪ Sonunda bir antlaşmaya dönüşecek olan Oslo görüşmeleri başladı.

1994

4 Mayıs'ta Filistin Kurtuluş Örgütü ve İsrail, 1993'te Oslo görüşmeleri sonunda imzalanan bildirinin yürürlüğe konması konusunda anlaştılar. İsrail ile Ürdün arasında barış antlaşması imzalandı.

1995

Oslo Anlaşmaları imzalandı. Dönemin İsrail Başbakanı İshak Rabin, Tel Aviv'de 4 Kasım'da, barış yanlısı bir gösteride uğradığı suikast sonucu öldürüldü.

FİLİSTİN DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ: ANAHTAR

  • 24
  • 32

1998

Wye Plantation olarak anılan antlaşma ABD'de imzalandı. Bu süreç Oslo II Antlaşması'nı uygulamak amacıyla yürütüldü.

2000

Ariel Şaron yanında bir grup askerle birlikte Mescid-i Aksa avlusuna girdi. Bu devlet eliyle yapılan ilk "Aksa Baskını" olarak kayda geçti. Bunun ardından Yahudiler sıklıkla baskınları tekrarladılar. Müslümanlar da bu durum karşısında "murabıtlık" kurumunu tesis ettiler.

▪ Eylül ayı sonunda II. İntifada ya da diğer adıyla "Aksa İntifadası" başladı.Beş yıla yakın süren bu dönemde Müslümanlar beş binden fazla şehit verirken İsrail tarafının kaybı da bini aştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN