Arama

Leonardo da Vinci’nin tarihe geçen icatları

Leonardo da Vinci, pek çoğumuz tarafından ressam kimliği ve tarihe geçen ünlü resimleri ile tanınsa da o, aynı zamanda çok yönlü bir bilim insanı ve iyi bir mühendistir. Kameranın keşfine giden yolu o açmış, insan gücü yerine kullanılacak makineler tasarlamış, bisiklet, uçak, helikopter ve paraşüt gibi icatların benzersiz eskizlerini çizmişti. Savaşta kullanılabilecek mühendislik bilgilerine sahip olan Da Vinci, Osmanlı'nın bir projesine de talip olmuştu. Kendinden sonra gelen bilim insanlarına öncü olan Leonardo da Vinci'nin icatlarını derledik.

  • 15
  • 16
SAVAŞTA KULLANILACAK ÖNEMLİ MÜHENDİSLİK BİLGİLERİ
SAVAŞTA KULLANILACAK ÖNEMLİ MÜHENDİSLİK BİLGİLERİ

Leonardo da Vinci, daha sonra Milano Dükası Antonio Sfroza'ya bir mektup kaleme almış, savaşta kullanılabilecek önemli mühendislik bilgileri hakkında şu satırları yazmıştı:

"Savaş araçları yapmakta usta geçinenlerin yaptıklarını artık yeteri kadar gördüğüm için, benim sayın efendim, kimseye taş atmadan, gizlerimi açarak düşüncelerimi anlatmaya çalışacağım:

1. Çok hafif, güçlü, çok kolaylıkla taşınabilir, rahatça kaldırılıp konar köprü sistemlerim var. Düşman köprülerini yıkacak ve bozacak yöntemleri bilirim.

2. Kuşatılan bir yerin hendeklerindeki suyu boşaltmasını; sayısız köprüler, merdivenler ve bunlar gibi savaşla ilgili başka araçlar bilirim.

3. İstenen bir yere hiç gürültü çıkarmadan gitmek için gizli ve dolambaçlı yollar yapmasını bilirim."

  • 16
  • 16
İLK BÜYÜK ANATOMİ KİTABINI YAZDI
İLK BÜYÜK ANATOMİ KİTABINI YAZDI

1506'da Milano'ya dönen Leonardo Da Vinci, ilk büyük anatomi kitabını da burada yazdı. Damarların çalışma prensibini anlamak için birçok ceset inceledi. Karaciğer, akciğer ve kusursuz çizimleri onun çalışmalarının ne derece önemli olduğunu gösterir.

Kadavralarla olan çalışmalarını Floransa'nın en eski hastanesinin mahzeninde yapan Da Vinci, burada hem daha rahat çalışmış hem de bu faaliyetlerini Vatikan'dan gizlemişti. Çünkü ölüleri parçalaması ve incelemesi dini açıdan hoş görülmüyordu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN