Libya’nın tarihine dair önemli kırılma noktaları
Libya, tarih boyunca Akdeniz'deki stratejik konumu nedeniyle daima önemli bir coğrafya oldu. İslam'ın ilk yıllarından itibaren Müslüman toprağı olan Libya'yı, Haçlı istilasından Osmanlı Devleti kurtardı. Kanuni döneminde yardım isteyen Libya halkının imdadına Turgut Reis yetişti; İtalyanların işgaline kadar bu topraklarda 4 asır boyunca Osmanlı sancağı dalgalandı. Osmanlı'dan koparıldıktan sonra ise bölgede sular hiç durulmadı.
Giriş Tarihi: 23.12.2019
17:45
Güncelleme Tarihi: 24.03.2023
12:11
ÇOK SAYIDA KANLI SALDIRIYA SAHNE OLDU
Eylül 2017'ye gelindiğinde BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, üç aşamalı bir eylem planı önerisinde bulundu ancak bugüne kadar bu aşamaların hiçbiri tamamlanamadı.
2018 yılında siyasi odakların ve onlara bağlı silahlı grupların iktidar ve doğal kaynaklar için mücadelesi devam ederken, Libya çok sayıda kanlı saldırılara sahne oldu. Afrika'nın kanıtlanmış en büyük petrol rezervlerine sahip Libya'nın toplam petrol ihracatının yüzde 60'ının yapıldığı Petrol Hilali bölgesinde süren çatışmalar şiddetlendi.
SALDIRILAR YENİDEN ALEVLENDİ
Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter, başkent Trablus'u ele geçirmek için 4 Nisan'da saldırı emri vermiş, bunun üzerine uluslararası meşruiyete sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de karşı operasyon başlatmıştı.
Hedefine ulaşamayan Hafter, son olarak 12 Aralık'ta Trablus'a yönelik "Belirleyici Savaş" adıyla yeni bir saldırı talimatı verdi.
TSK’NIN YÜRÜTTÜĞÜ FAALİYETLER BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Türkiye-Libya Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırasının yürürlüğe girmesiyle BAE, Mısır, Fransa ve Rusya tarafından desteklendiği bilinen General Hafter kuvvetlerine karşı, UMH'nin askeri kapasitesini artırmak için eğitim ve donatım maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'nin donanma ve kara unsurlarıyla destek vermesi bölge açısından büyük önem taşıyor.
Jeopolitik açıdan bakıldığında Akdeniz'in güvenliği açısından Libya'nın konumu oldukça önemli.