Soğuk Savaş Döneminin Ekonomik Stratejisi: Marshall Planı nedir?
ABD Kongresi'nde onaylanan Marshall Planı, bir ekonomik yardım programıdır. Resmi adı "Avrupa Kalkınma Programı" olsa da dünya genelinde ABD Dışişleri Bakanı George Marshall'a ithafen "Marshall Planı" olarak bilinir. Bu planın görünürdeki amacı, Avrupa'nın savaş sonrası siyasi ve ekonomik yeniden yapılanmasını amaçlamaktadır. Marshall Planı ile ABD'nin çıkarları, Sovyetler'in bu plana karşı hamlesi ve Avrupa üzerinde yeniden bir denge kurma çabalarının Türkiye'deki yansımalarını sizler için araştırdık.
Giriş Tarihi: 11.09.2023
16:52
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024
08:59
Marshall Planı başarılı oldu mu?
◾ Marshall Planı, amacına ulaşması bakımından geniş çapta başarılı bir proje olarak tarihe geçmiştir. Özellikle Batı Avrupa'nın ekonomik toparlanmasını hızlandırmaya ve istihdam yaratmaya büyük ölçüde destek olmuştur.
◾ Batı Avrupa ülkelerindeki ekonomik durum 1952 yılına gelindiğinde büyük ölçüde savaş öncesi seviyelere ulaşmıştı.
Marshall Planı'ndan yararlanan ülkeler
◾ Toplamda 15 Avrupa ülkesinin faydalandığı bu programa Türkiye 16. ülke olarak dahil edilmiştir. Türkiye dışında bu programdan faydalanan diğer ülkeler şunlardır: Almanya , Avusturya, Belçika, İngiltere , Danimarka, Fransa , Hollanda, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya , İzlanda, Norveç, Portekiz, Yunanistan .
◾ Marshall yardımından en fazla pay alan ülkeler İngiltere (%24) ve Fransa (%21) oldu. Türkiye, %3 oranındaki miktarı Danimarka, İzlanda, İrlanda, Norveç, Portekiz, İsveç ile paylaşmıştır.
SSCB'nin karşı planı: Molotof Planı
◾ Sovyetler Birliği'nin Molotof Planı, 1947'de Doğu Avrupa'da Sovyet etki alanındaki ülkelerin yeniden inşasını desteklemek amacıyla başlattığı bir yardım programıdır. Ekonomik ve siyasi kapsamlı programla SSCB'nin Avrupa üzerindeki kontrolünü kaybetmemesi amaçlanmıştır.
◾ Doğu Avrupa ülkelerinin siyasi nedenlerle Sovyet etki alanını terk etmemesi planlanır. Marshall Yardımı'nın Sovyet versiyonu olarak da görülebilecek olan Molotof Planı , Sovyet Dışişleri Bakanı Vyacheslav Molotov tarafından önerilmiştir. Sovyetler Birliği, 1947'de Marshall Planı'nı reddederek yerine kendi yardım programını önerdi. Aşağıda belirtilen ülkeler bu kapsamda plana dahil edilen ülkelerdir:
▪ Sovyetler Birliği ▪ Polonya ▪ Çekoslovakya ▪ Macaristan ▪ Romanya ▪ Bulgaristan ▪ Doğu Almanya
Marshall Planı'nın siyasi sonuçları
◾ Bu planın en önemli siyasi sonucu, komünizm karşıtı bir Avrupa'yı şekillendirmesidir. Fransa, İtalya gibi komünizm tehdidi altındaki ülkelerde sağ görüşlü partiler güçlenmiştir.
◾ ABD bölgesel güç olmaktan çıkıp küresel güç olarak hakimiyetini genişletmiş ve birçok ülkeyi ekonomik ve nüfuz açısından yanına çekmiştir.
◾ Marshall Planı'nın sağladığı başarıdan sonra Afrika, Asya ve Latin Amerika üzerinde de benzer planların hazırlanması ve uygulanmasına karar verilir. Bu sayede, tüm dünyada ABD hegemonyası hızla artacaktır.
Marshall Planı'nın Türkiye açısından önemi
◾ Türkiye-ABD arasında bir yakınlaşmaya neden olan bu proje, Türkiye'nin ABD'den almış olduğu ilk direkt nakit yardımı olarak tarihte yerini alır. II. Dünya Savaşı'na katılmamış olmasına rağmen bu destekten faydalanmasının nedeni, kapıdaki SSCB tehditidir.
◾ 1948-1959 tarihleri arasında Marshall Planı kapsamında Türkiye'ye 1 milyar 207 milyon 434 bin dolara varan yardım yapılmıştır. Bunların bir kısmını nakit diğer kısmını ise teknik yardımlar içermiştir. 1962'ye kadar alınan yardım miktarı 1,5 milyar dolar civarındadır. Üçte ikisi hibe, üçte biri borç olarak verilmiştir.