Arama

Matematiğin temellerini atan Müslüman alimler

Birçoğumuzun trigonometriyle ilk tanışması sinüs, kosinüs ve tanjant hesaplayabilen bilimsel hesap makinelerinin elimize ilk tutuşturulduğunda okul yıllarına tekabül eder. İleri düzey matematikle ilk gerçek ve büyüleyici buluşmamız olan bu garip işlevler kimimizi aslında bakarsanız pek azımızı fazlasıyla heyecanlandırmıştır. Peki, Müslüman âlimlerin 10. yüzyıldan önce trigonometrinin temellerini atsa da Batı'daki modern matematiğin tanjant trigonometrisini keşfetmesi için beş yüzyıl, Kopernik'in bundan haberdar olabilmesi için ise bir yüz yıl daha geçmesi gerektiğini biliyor muydunuz?

  • 11
  • 13
BATI TRİGONOMETRİYİ 600 YIL SONRA ÖĞRENDİ
BATI TRİGONOMETRİYİ 600 YIL SONRA ÖĞRENDİ

Müslümanların trigonometri alanında diğer önemli katkılarından ve Birûni'nin dünyanın çevresini ölçmek için yaptığı çalışmalarda önemlidir. Vazgeçilmez nitelikteki Sinüs Kanunu, geometrideki temel fikirleri ustaca uygulayarak kullanan Tûsî tarafından açıklanıp ispatlandı. Tûsî daha sonra bu kanını uygulayarak tüm problemleri sistematik bir şekilde çözmeye başladı. Ebü'l Veda tarafından sinüsler için geliştirilen benzer bir teorem ise, kiriş uzunlukları konusunda Alamgest'te verilen açıklamadan çok daha etkili ve zariftir. Modern matematiğin tanjant trigonometrisini keşfetmesi için beş yüz yıl, Kopernik'in bundan haberdar olabilmesi için ise bir yüz yıl daha geçmesi gerekecekti.

  • 12
  • 13
BİLGİSAYARIN İCADINDAN ÖNCE NASIL BİR USUL KULLANILIYORDU?
BİLGİSAYARIN İCADINDAN ÖNCE NASIL BİR USUL KULLANILIYORDU?

Bilgisayarın icadından önce, fonksiyon argümanının düzenli aralıklı değerlerine ait kilit fonksiyonlardan oluşan hatasız tabloların oluşturulması büyük önem taşıyordu. Trigonometrik tablolar söz konusu olduğunda da bu son derece zahmetli ve emek isteyen bir işti. Öncelikle bir derecenin sinüsünün kesin bir şekilde hesaplanabilmesi için ve ikinci olarak tablolara dayalı olarak interpolasyon yapmak için bir dizi kural olması gerekiyordu. Bu iki konuda Birûni, İbn Yunus ve Kâşî gibi Müslüman âlimler tarafından eleştirel bir gözle araştırıldı. Kâşî, bir derecenin sinüsüne yakın bir değer elde etmek için modern jargonda iteratif(yinelemeli) yöntem adı verilen bir usul kullanmaktaydı.

  • 13
  • 13
MATEMATİKSEL BİLİMLERDE ÇIĞIR AÇTILAR
MATEMATİKSEL BİLİMLERDE ÇIĞIR AÇTILAR

Trigonometrik fonksiyonların geliştirilerek matematikte kullanılması matematiksel bilimlerde yeni bir çığır açtı. Müslümanlar tarafından geliştirilerek çeşitli yollardan Avrupa'ya ulaşan önemli bilgi alanları listemizi artık trigonometriyi de ekleriz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN