Mim Kemal Öke’nin ‘Siyonizmden Uygarlıklar Çatışmasına Filistin Sorunu’ eserinden alıntılar
İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Filistin Sorunu'nun, Ortadoğu'daki tüm sıkıntı ve çatışmaların merkezini oluşturduğu düşünülüyordu. Batı'nın dünyaya bu şekilde lanse ettiği işgal hakkında, İslam dünyasında akademik temelli, sistematik bir inceleme ise maalesef yoktu. Mim Kemal Öke, bu önemli mesele üzerine eğilerek Filistin'in güncel portresini Cambridge sıralarından literatüre kazandırdı.
Giriş Tarihi: 21.06.2022
17:01
Güncelleme Tarihi: 23.06.2022
09:26
"Osmanlı Devleti'nin Filistin'i diplomatik yollardan geri kazanması için gerekli ortam hazırdır. Vatikan dahi "arz-ı mukaddese'nin bu akıbetlere uğramaktan ise Katolik Kilisesi'ne daima ibraz-ı hürmet etmiş olan Türk idaresi altında kalmasını tercih" edebilecektir. Öte yandan, Almanya başşansölyesi, "Müzakerat-ı sulhiyye esnasında Filistin herhalde pazarlığa sokulmayacaktır. Bunu kılıçlan ile, Padişah-ı Osmaniye'nin hakkını ve mülkünü müdafaa edecek olan Türkiye'nin müttefikleri tekeffül ederler" dememiş miydi? Üstelik, Siyonistler Almanya ile sıkı bir rabıta içindedirler. Onların da Osmanlı'yı tercih etmeleri mümkündür. Böylece, Osmanlı Devleti elindeki kozları yerinde kullanır ve ihtilaftan istifade edebilirse, İngiltere'nin planları "tahayyülattan ibaret kalacaktır."
Mim Kemal Öke
İmam Şafii Divanı'ndan inciler
"Yahudi Filistin'i sun'î bir oluşumdur. Ayrıca, Filistin'i husîmetin oluşmasını da beraberinde getirebilir... Osmanlı Hükümeti toprağının bir bölümünü bir yeni devletin laboratuarı olsun diye elinden çıkaramaz, çıkarmayacaktır. Ancak, Avrupa'da mezâlime uğrayan Museviler, siyasî emeller benimsemedikleri takdirde, Filistin hariç, imparatorluğun herhangi bir yöresine göç edip, Osmanlı vatandaşları olarak hayatlarını huzur içinde idame ettirebilirler. Biz kapılarımızı, bu fukara ve garip göçmenlere açmaya hazırız."
Mim Kemal Öke
Şiirimizin özgün sesi Nef'i Divanı
"Talat Paşa Hükümeti, "millî" endişelerin yanı sıra, "dinî" sebeplerle de Siyonistler'in Filistin'deki Musevi Yurdu projesine karşı çıktılar. Unutulmamalıdır ki, Savaş boyunca İslâm âlemini Osmanlı Türkiye'sinden uzak tutabilmek ve ittihatçı Hûkümet'in açtığı "cihad"ın tesirini kırabilmek için, İngiliz propagandacıları, Babıâli'nin bu yeni efendilerinin -Jön Türkler'in- Müslümanlıkla ilgisi olmayan, Masonik bağlantılarla örülü, dönmelerle iç içe, Siyonizm yanlısı Pan-Türkist bir klik olduğunu yaymaktaydılar. Böylece, İslâm âleminin ve özellikle Müslüman ahalinin çoğunluğu oluşturduğu sömürgelerinde Türkiye yanlısı hareketlerin önünü almayı planlıyorlardı."
Mim Kemal Öke
İsmet Özel'in Bakanlar ve Görenler kitabından altı çizili cümleler