Arama

Mimar Sinan İstanbul'un su sorununu nasıl çözdü?

Dört yüzden fazla yapının tasarımından yapımına kadar öncüsü olan Mimar Sinan'ı genellikle cami, külliye gibi dini ve toplumsal eserleri ile tanırız. Oysa ki bu yapıların yanı sıra pek çok kemer ve köprü gibi yapılar da tasarlamıştır. Peki Mimar Sinan, İstanbul'un su sorununu çözen 50 milyon akçelik en yüksek bütçeli işinde, nasıl mimari eserler ortaya koydu?

  • 5
  • 14
Su sakacıları
Su sakacıları

📌Cebeciköy Deresi'nin sularıyla güçlenen Kırk Çeşme hattı, Balıklı Havuz ve irili ufaklı birçok kemeri aşarak Ayvansaray'daki Eğrikapı'dan İstanbul Suriçi 'ne giriş yapardı.

📌XVI. yüzyılda karşılaştığımız sakalar vasıtasıyla da evlere dağıtılırdı.

Saka: Çeşme ve sarnıçlardan evlere su taşıyan kimselere verilen addır.

Osmanlı sokaklarının simgesi; sakalar

  • 6
  • 14
Kırkçeşme kemerleri
Kırkçeşme kemerleri

📌 Mimar Sinan, Roma ve Bizans dönemlerinde kullanılan, büyük ölçüde tahrip olmuş su yollarını izleyerek muhteşem kemerlerini bu hat üzerine inşa etti.

📌 Bu yöntemle inşa ettiği Kırkçeşme Tesisi'nde 33 su kemeri vardır. Fakat bunlardan dört tanesi hem mühendislik hem mimari hem de hacimleri itibariyle anıtsal niteliğe sahiptir. En önemli 4 kemer ise şu şekildedir:

Moğlava Kemeri,
Eğri Kemer,
Paşadere Kemeri,
Uzun Kemer ve
Güzelce Kemer.

Mimar Sinan eseri 5 külliye

  • 7
  • 14
Muallak Kemer (Moğlova Kemeri)
Muallak Kemer Moğlova Kemeri

📌 Moğlova Kemeri, Kırkçeşme Tesisi'nin şüphesiz en kıymetli parçasıdır ve Mimar Sinan'ın şaheseri olarak bilinir. Uzmanlar; Mimar Sinan o dünyaca ünlü çok büyük camileri yapmasaydı da sadece bu kemerle yine dünya çapında bilinirdi, yorumunu yapar.

📌 Dünyanın her tarafından pek çok insan sadece bu tarihi kemeri görebilmek için İstanbul'a gelir.

Bilgi Notu: Aslında ismi, ''asma kemer'' anlamına gelen ''Muallak Kemer''dir; bir yanlış okuma sonucu Mağlova Kemer'i olarak meşhur olmuştur.

İstanbul'daki Mimar Sinan camileri

  • 8
  • 14
Mimari özellikleri
Mimari özellikleri

📌 Muallak Kemer, 35 metre yüksekliğinde ve 257 metre uzunluğundadır.

📌1563'te meydana gelen bir sel felaketi yüzünden Kırkçeşme Tesisleri kemerleri büyük hasar görür ve Ayvat Kemeri ile Muallak Kemer'in tamamı, Uzun Kemer'in ise 16 gözü yıkılır.

Mihrimah Sultan'ın az bilinen çeşmeleri

  • 9
  • 14
Eğri Kemer
Eğri Kemer

📌 Eğri Kemer'in ismi 90 derecelik bir açı yaparak inşa edilmesinden gelir. En çok bilinen ismi Eğri Kemer olsa da Kovuk Kemer, Kırık Kemer veya Delikli Kemer de denilmektedir.

📌 Mimar Sinan, Eğri Kemer'in köşeli kısmından suyun yapıya zarar vermeden rahat dönebileceği bir tasarım uygular. Ayrıca kemeri inşa ederken Bizans'tan kalma temel ve izleri de kullanır.

Osmanlı döneminin 6 ünlü fotoğrafçısı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN