Mimar Sinan İstanbul'un su sorununu nasıl çözdü?
Dört yüzden fazla yapının tasarımından yapımına kadar öncüsü olan Mimar Sinan'ı genellikle cami, külliye gibi dini ve toplumsal eserleri ile tanırız. Oysa ki bu yapıların yanı sıra pek çok kemer ve köprü gibi yapılar da tasarlamıştır. Peki Mimar Sinan, İstanbul'un su sorununu çözen 50 milyon akçelik en yüksek bütçeli işinde, nasıl mimari eserler ortaya koydu?
Giriş Tarihi: 02.03.2022
11:11
Güncelleme Tarihi: 02.03.2022
16:20
📌 Eğri Kemer 'in ismi 90 derecelik bir açı yaparak inşa edilmesinden gelir. En çok bilinen ismi Eğri Kemer olsa da Kovuk Kemer, Kırık Kemer veya Delikli Kemer de denilmektedir.
📌 Mimar Sinan , Eğri Kemer'in köşeli kısmından suyun yapıya zarar vermeden rahat dönebileceği bir tasarım uygular. Ayrıca kemeri inşa ederken Bizans'tan kalma temel ve izleri de kullanır.
Osmanlı döneminin 6 ünlü fotoğrafçısı
Suyun izinde bir mimar: Mimar Sinan
📌 Eğri Kemer 47 gözlü ve 3 katlı bir yapıya sahiptir. İç içe geçen kemerli kısım yapının gövdesini oluşturur.
📌 Günümüzde de aktif olarak suyun akışını görebilirken, orta kattan geçilerek üst kata çıkmak da mümkündür.
İstanbul'un 5 tarihi semti
📌 Kırkçeşme Tesisi 'ninde bir basamak olarak değerlendirebileceğimiz Güzelce Kemeri , XVI. yüzyılın mimarî özellikleri yansıtıcı özelliklere sahiptir.
📌 Güzelce Kemeri, Gözlüce Kemeri veya Cebeciköy Kemeri olarak da bilinir. İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı Cebeci mahallesi sınırları içinde kalan tarihî bir su kemeridir.
Turgut Cansever'e göre "İslam'da Şehir ve Mimari"
📌 Kemerin uzunluğu 155 ve yüksekliği 29,5 metredir. Güzelce kemerin altta 8; üstte ise 11 gözü bulunur. Altta 5,4 m genişliğinde olan kalınlık yukarı doğru çıktıkça azalarak 2,6 metreye kadar düşer.
📌 Mimar Sinan , günümüzde Alibeyköy Barajı'nın havzası içinde bulunan kemerin yapısında kesme taş kullanmıştır.
Kesme Taş: her yüzeyi mimari bir yapıda kullanılmak üzere yontulup düzeltilmiş düzgün taşlara verilen isimdir.
İslam uygarlığında mimari eserlerin ağırlığını taşıyan kemerler
📌 711 metrelik uzunluğuyla Uzun Kemer , Kırkçeşme Tesisi'nin en heybetli kemeridir.
📌 İki katlı olarak inşa edilen kemerin yüksekliği ise 26 metredir . Alt katında 47 kemer üst katında 50 kemer olmak üzere toplamda 97 kemerden oluşur.
📌 Mimar Sinan kemeri üst gözleri alt gözlere göre daha kısa olarak tasarlamıştır. Sinan, Uzun Kemer'i inşa ederken Roma ve Bizans döneminden kalan temellerden faydalanır.
İslam mimarisinde ilk minare nerede inşa edilmiştir?