Arama

Mimar Sinan'ın İstanbul'da armağan ettiği külliyeler

Mimar Sinan, dünyanın en büyük mimarı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Osmanlıya özgü bir mimari kimlik oluşturan Mimar Sinan, geleneği yenilikçi ve yapıya uygun çözümler üreterek yaşattı. İstanbul'a çok sayıda eser bırakan Mimar Sinan, inşa ettiği külliyelerle de şehrin yapısını şekillendirmiş, sosyal yaşamın bu külliyeler etrafında gelişmesini sağlamıştı. Çağının çok ötesinde eserlere imza atan Mimar Sinan'ın İstanbul'a armağan ettiği külliyeleri derledik.

  • 12
  • 24

İskele Camii olarak anılan dört köşeli mabet, kasnağında 16 pencere bulunan sultani bir kubbeyle örtülüdür.

🔸 Ana kubbe üç arım kubbeyle çevrelenir ve yapının heybetli çifte revağının geniş çatısının ardından yükselir. Beyaz mermer mirabı ve dantel gibi işlenmiş minberi çok zariftir.

🔸 Günümüzde tıp merkezi olarak kullanılan medresesi 16 hücrelidir, maruz kaldığı müdahaleler neticesinde iç mekân özelliklerini yetirmiştir.

🔸 Sinan'ın güzel tasarımlarından biri olan sıbyan mektebi kubbeli bir açık eyvan ve kapalı kubbeli bir dershaneden oluşur. 1968 yılından bu yana çocuk kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. 2014 verilerine göre 8555 kitabı bulunmaktadır.

  • 13
  • 24
SOKOLLU MEHMED PAŞA KÜLLİYESİ - EYÜP
SOKOLLU MEHMED PAŞA KÜLLİYESİ - EYÜP

Eyüp'te Camiikebir Caddesi'nin güneyinde yer alan külliyenin banisi sadrazam Sokullu Mehmed Paşa'dır.

🔸 1568 yılında tamamlanan bu küçük külliye, medrese, darülkurra, çeşme ve Mehmed Paşa'nın türbesinden oluşur.

🔍 İstanbul'daki Mimar Sinan camileri

  • 14
  • 24

1505-1579 tarihleri arasında yaşayan Mehmed Paşa, Osmanlı tarihinin önemli devlet adamlarından biridir.

🔸 Her ne kadar paşanın adıyla anılsa da Eyüp'teki bu küçük külliyeyi, çiftin, arka arkaya hayatlarını kaybeden çocukları için ortak yaptırdığı bilinir.

  • 15
  • 24
SOKOLLU MEHMED PAŞA KÜLLİYESİ - KADIRGA
SOKOLLU MEHMED PAŞA KÜLLİYESİ - KADIRGA

Kadırga'da Suterazisi Sokağı'nda yer alan ve 1571 yılında tamamlanan külliye, cami, medrese ve zaviye yapılarından oluşur. Yapının banileri Sokollu Mehmed Paşa ve eşi İsmihan Sultan'dır.

🔸 Geçmişten gelen ve yaygın eğilim, çiftin ortaklaşa vakfettiği külliyeleri için baniliği paşaya atfetmeye yöneliktir.

🔸 Caminin Türkçe inşaat kitabesinde de bani olarak sadece paşanın adı geçer.

  • 16
  • 24

Hadikatü'l Cevâmi külliyenin camisinin İsmihan Sultan tarafından kocası adına yaptırıldığını, medrese ve zaviyenin Sokollu'nun hayratı olduğunu aktarır.

🔸 Paşanın vakfiyesinde ise Kadırga'daki cami ve Eyüp'teki medreseyi bizzat inşa ettirip karısına hediye olarak sunduğu yazarken, İsmihan Sultan'ın vakfiyesi bu iki yapının da kendisine ait olduğunu söyler. Tüm bunlara bakılmaksızın hanım sultanın bani kimliği hafızalardan silinmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN