Arama

Mimar Sinan'ın İstanbul'da armağan ettiği külliyeler

Mimar Sinan, dünyanın en büyük mimarı olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Osmanlıya özgü bir mimari kimlik oluşturan Mimar Sinan, geleneği yenilikçi ve yapıya uygun çözümler üreterek yaşattı. İstanbul'a çok sayıda eser bırakan Mimar Sinan, inşa ettiği külliyelerle de şehrin yapısını şekillendirmiş, sosyal yaşamın bu külliyeler etrafında gelişmesini sağlamıştı. Çağının çok ötesinde eserlere imza atan Mimar Sinan'ın İstanbul'a armağan ettiği külliyeleri derledik.

  • 14
  • 24

1505-1579 tarihleri arasında yaşayan Mehmed Paşa, Osmanlı tarihinin önemli devlet adamlarından biridir.

🔸 Her ne kadar paşanın adıyla anılsa da Eyüp'teki bu küçük külliyeyi, çiftin, arka arkaya hayatlarını kaybeden çocukları için ortak yaptırdığı bilinir.

  • 15
  • 24
SOKOLLU MEHMED PAŞA KÜLLİYESİ - KADIRGA
SOKOLLU MEHMED PAŞA KÜLLİYESİ - KADIRGA

Kadırga'da Suterazisi Sokağı'nda yer alan ve 1571 yılında tamamlanan külliye, cami, medrese ve zaviye yapılarından oluşur. Yapının banileri Sokollu Mehmed Paşa ve eşi İsmihan Sultan'dır.

🔸 Geçmişten gelen ve yaygın eğilim, çiftin ortaklaşa vakfettiği külliyeleri için baniliği paşaya atfetmeye yöneliktir.

🔸 Caminin Türkçe inşaat kitabesinde de bani olarak sadece paşanın adı geçer.

  • 16
  • 24

Hadikatü'l Cevâmi külliyenin camisinin İsmihan Sultan tarafından kocası adına yaptırıldığını, medrese ve zaviyenin Sokollu'nun hayratı olduğunu aktarır.

🔸 Paşanın vakfiyesinde ise Kadırga'daki cami ve Eyüp'teki medreseyi bizzat inşa ettirip karısına hediye olarak sunduğu yazarken, İsmihan Sultan'ın vakfiyesi bu iki yapının da kendisine ait olduğunu söyler. Tüm bunlara bakılmaksızın hanım sultanın bani kimliği hafızalardan silinmiştir.

  • 17
  • 24
SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ
SÜLEYMANİYE KÜLLİYESİ

Fatih'te kendi adıyla anılan semtte yer alan külliyeyi Sultan Süleyman, mimarbaşı Sinan'a yaptırmıştır. Süleymaniye, Osmanlı toplumsal hayatının en önemli sembollerinden biridir.

🔸 Süleymaniye sadece mimari ve sanatsal açıdan bir şaheser olmakla kalmaz, İstanbul ile her anlamda bütünleşen bir medeniyet simgesi, bir kültür, yönetim ve şehircilik modeli olarak karşımıza çıkar.

🔸 Kentin en güzel siluetinin en önemli parçası olan külliyenin inşaası 1550-1557 yılları arasında tamamlanır.

🔸 Cami, medreseler, tıp medresesi, darüşşifa, darülhadis, türbeler, sıbyan mektebi, imaret, tabhane, kervansaray, hamam, çarşılar ve ahırlardan oluşan ve her bir yapısı incelikli işçiliğiyle göz dolduran külliyenin yedi yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış olması 16'ncı yüzyıl koşulları göz önüne alındığında çok çarpıcıdır.

  • 18
  • 24

Osmanlı döneminin bu en büyük külliyesi mimarlık tarihinin en büyük şantiye organizasyonlarından biriyle gerçekleşir.

🔸 Külliyenin yapımına sayısız duvarcı, marangoz, demirci, nakkaş, kurşun döşeyici, taş yontucu, ırgat, kuyucu, aşçı, hamal, arabacı katkıda bulunur.

🔸 Divanın emriyle yedi yıl içinde imparatorluğun dört bir yanından İstanbul'a sayısız işçi, usta ve sanatkâr gelir. İnşaat sırasında, değişik vesilelerle merasimler yapılır, çalışanlara ödüller dağıtılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN