Musa Carullah ve Rusya'daki Müslümanlar
Rusların diğer milletleri asimile ederek "Ruslaştırma" politikaları 18. ve 19. yüzyılda büyük kıyımlara sebep oldu. Volga Havzası'ndaki Müslümanlar, Rus hükümetinin uyguladığı ağır asimilasyon politikalarına direnmeye çalıştılar. Lakin bölgede İslam'ı savunacak kimse kalmamış, hepsi bir şekilde öldürülerek ortadan kaldırılmıştı. İşte, böyle bir dönemde Mercani ve Gaspıralının izinden giden Musa Carullah Bigiyef, canını ortaya koyarak davasına sahip çıkacaktı...
Giriş Tarihi: 02.09.2023
16:17
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024
08:49
HİKAYESİNİN GELİŞTİĞİ YER
◾ Carullah'ın ilk durağı Türk-İslam aleminin gözde noktalarından İstanbul olur. Burada mühendislik bölümünü bitiren Tatar, bu alanın kendine göre olmadığını fark eder. Buradan Kahire'ye gider ve İslamî ilimler tahsil eder.
◾ Mısır, Hicaz, Mekke, Medine, Hindistan, Şam, Beyrut derken Müslüman ülkelerin çoğunu gezer. Doğduğu topraklara geri döndüğündeyse St. Petersburg'ta Hukuk Fakültesi'ne başlar. İşte bu sıralar onun, İslami düşüncesinin olgunlaştığı ve meyve verdiği dönem olarak kayıtlara geçer.
◾ Abdürreşid İbrahim öncüğünde siyasi faaliyetlere katılır. Ülfet , Tilmiz ile el- Asrü'l- Cedid gibi Rusya Müslümanlarını ittihada ve mücadeleye çağıran gazetelerde ıslahat fikirlerini savunur. Rusya Müslümanlarının siyasi faaliyetleri, insan hakları ve medreselerin ıslahı gibi konularda yazılar kaleme alır.
Abdürreşid İbrahim kimdir?
Abdürreşid İbrahim Efendi, Türk fikir adamı, gazeteci, seyyah ve yazardır. Japonya'da İslam'ın resmi düzeyde tanınması konusunda yaptığı faaliyetler ile bilinir. Rusya Müslüman Türklerini birleştirme çabalarıyla tanınmış bir zattır.
Japonya'yı İslam ile tanıştıran alim
RUSYA MÜSLÜMANLARININ SESİ
◾ 1905 yılından itibaren Rusya'da Müslümanlar için düzenlenen konferansların hepsine katılır. 1906 senesinde Rusya Müslüman İttifakı komtesine seçilir. 1909'da Orenburg'a taşınır, Hüseyniye Medresesi'nde eğitim vermeye başlar. Fakat İslamî düşünceleri sebebiyle yönetim tarafından sert eleştirilere maruz kalır.
◾ 1913'te Ayaz İshaki ile birlikte Emanet Matbaası'nı kurar ve İl Gazetesi'ni çıkarmaya başlar. Gazetedeki fikir ve görüşlerinden ötürü 11 ay hapse mahkum edilir. Üç ay hapiste kaldıktan sonra serbest bırakılsa da Moskova'dan çıkışı yasaklanır. 1927 yılında Hacca gider ve sürgün yılları başlamış olur. Afganistan, Mısır, Berlin, Finlandiya, İran, Japonya gibi birçok farklı bölgelerde bulunur.
◾ Afganistan'a gitmek üzere Hindistan'dan yola çıktığı esnada İngiliz askerleri tarafından yakalanır ve hapse atılır. Buradan kurtulan yazar Kahire'ye gider, oradan da vatanına dönmek için yola çıkar. Fakat doğduğu topraklara varamadan 28 Ekim 1946 senesinde yaşamını yitirir.
Ayaz İshaki kimdir?
Ayaz İshaki, Kazan Tatarı yazar, gazetecidir. Mezarı İstanbul Edirnekapı'da bulunmaktadır. Kazan Tatarlarının bağımsızlığına kendini adamış olan sanatçı; öykü, roman, tiyatro dalında eserler vermiştir.
Orta Asya değil Türkistan
İSLAM'IN SAVUNCULARINDAN
◾ Yazmadığı türde eser , işlemediği konu ve neredeyse bilmediği dil kalmayan Bigiyef , Müslümanların Luther'i olarak anılmaktadır. Musa Carullah , İslam dünyasındaki gerilemenin kaynağı olarak ictihad yoksunluğunu belirtirken, taklidin yaygınlaşması ve İslam akidesinin bozulmasından fıkıhçıları ve kelamcıları sorumlu tutmaktadır.
◾ Öne çıkan eserleri ise şunlardır; İslam'ın Elifbası, Kavaid-i Fıkhiyye, Rahmet-i İlahiyye Burhanları, Uzun Günlerde Ruze, Büyük Mevzularda Ufak Fikirler, Islahat Esasları, Şeriat Esasları, İslam Milletlerine, Hatun.
◾ Musa Carullah, işte böyle bir dönemde Mercani ve Gaspıralı gibi önemli zatların peşinden giderek davasına sahip çıkan, unutulmaz bir isim olur.
İctihad ne demek?
Nassın lafız ve manasından hareketle, nassın bulunmadığında da çeşitli istinbat metotları kullanılarak şer'î hüküm hakkında zannî bilgiye ulaşma çabasının genel adı.
Kazak Edebiyatı'nın zirvesi: Abay Kunanbayoğlu