Arama

Müslüman alimlerden miras temizlik ve güzellik yöntemleri

10'uncu yüzyıl Avrupa için, açık kanalizasyonlar, hastalıktan kırılan insanlar ve birçok pis manzaranın akla geldiği Karanlık Çağ anlamına geliyordu. Oysa İslam dünyası için durum tam tersiydi. Müslüman alimler birçok yeniliğe imza atmış, sahip oldukları ilmi günlük yaşamlarına aktarmışlardı. Allah'ın ve Resul-i Ekrem'in buyurduğu temizlik anlayışı, Müslümanların birçok ürün ve temizlik pratiği geliştirmelerini sağladı. Peki, bundan tam 14 asır önce dahi kullanılan sabun, misvak ve kınanın sırrı neydi? Günümüz modern bilimi, bu ürünler için ne diyor?

  • 9
  • 16
GÜNÜMÜZDEKİNE BENZER PARFÜM MAHFAZALARI
GÜNÜMÜZDEKİNE BENZER PARFÜM MAHFAZALARI

Parfüm hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor, günümüzün deodorantlarına benzeyen, özel kalıplarda sıkıştırılmış parfüm mahfazalarından bahsediyordu.

Bunların yanında, tüy giderici çubuklar, sarı tüyleri esmerleştiren boya özleri ve karışık yahut kıvırcık saçlar için düzleştiriciler gibi ilaçlı kozmetik ürünlerinden bahsediyordu.

Güneş losyonlarının faydalarına da değinen Zehrâvî, bunların içerikleri hakkında öyle ayrıntılı bilgiler veriyordu ki bütün bunların bin yıl önce yapıldığını düşünmek son derece etkileyici.

  • 10
  • 16
YÜZDEN FAZLA REÇETE KALEME ALDI
YÜZDEN FAZLA REÇETE KALEME ALDI

Parfümler üzerine Kindî de Itır (Parfüm) ve Damıtma Kimyası adında bir kitap yazmıştı.

Kindî'nin kitabı, kokulu (rayihalı) yağlar, merhemler, aromalı sıvılar ve pahalı ilaçların yapımlarına dair yüzden fazla reçete ihtiva ediyordu. Başlangıçta varlıklı kesimin kullanacağı bu ürünler, zamanla tüm toplumdaki herkesin kullanımına açık oluncaya değin yayılacaktı.

9'uncu yüzyılda yazılmış olan kitap, parfüm yapımına ilişkin 107 yöntem ve tarifin yanı sıra, bugün hâlâ Arapça adıyla bilinen imbik gibi, parfüm yapımında kullanılan çeşitli alet edevattan da bahsediyordu.

  • 11
  • 16
MÜSLÜMANLARDAN MİRAS PARFÜM GELENEĞİ
MÜSLÜMANLARDAN MİRAS PARFÜM GELENEĞİ

Yüzlerce yıllık parfüm yapımı geleneği, bitki ve çiçekleri damıtıp parfüm ve iyileştirici ürünler üreten Müslüman kimyagerlerle onların kullandığı damıtma yöntemleri sayesinde mümkün oldu.

Müslümanlara ait bu yöntem ve fikirler, tüccarlar, gezginler ve Haçlılar başta olmak üzere çeşitli yollardan Avrupa'ya ulaştı.

BBC televizyonunda yayınlanan Eski Medeniyetlerin Hayatımıza Katkıları: İslam Dünyası adlı belgeselde, Müslümanlara ait bu fikirlerin Fransa'nın güneyindeki Haute Provence'e ulaştığı, mükemmel bir iklime ve elverişli bir toprağa sahip bu bölgede parfüm endüstrisinin yedi yüzyıldır sürdüğü anlatılır.

  • 12
  • 16
VAZGEÇİLMEZ KOZMETİK ÜRÜNÜ: KINA
VAZGEÇİLMEZ KOZMETİK ÜRÜNÜ: KINA

İslam dünyasında kullanılan bir diğer önemli kozmetik ürünse, yakıldığı narin ellerdeki zarif, latif, ince desenleriyle bilinen kınadır.

İslam'ın yayılmasıyla birlikte İslam dünyasının farklı köşelerine ulaşan kına, vazgeçilmez bir kozmetik madde haline gelmişti.

Hz. Muhammed (sav) ve ashabı sakallarını boyardı; kadınlar el ve ayaklarına süs ve nakışlar işler, saçlarını boyarlardı.

  • 13
  • 16
MODERN TIP ‘KINA’ İÇİN NE DİYOR?
MODERN TIP ‘KINA’ İÇİN NE DİYOR?

Modern bilim, kınanın bakteri, mantar ve kanama gibi sorunları önlediğini söylüyor. Koşucuların ayaklarında, mantar kaynaklı deri enfeksiyonlarında ve lokal iltihaplarda oldukça faydalı.

Bitkinin yaprak ve tohumları ilaç özellikleri taşıyor; başı ve vücudu sakinleştirici etkisi bulunuyor. Kına aynı zamanda saç besleyici özelliğe haiz doğal maddeler içeriyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN