Arama

Müslüman alimlerin dünyayı değiştiren keşifleri

İslam tarihi, bugünkü medeniyetin temellerini atan birçok Müslüman bilim adamının keşiflerinden, inşalarından ve miraslarından oluşur. Tarihe yön veren alimlerimizin izinden gitmek onları tanımak için, bugün kullandığımız kâğıttan, ilk üniversiteye; ilk ameliyatlardan, gök kuşağı açıklamalarına kadar giden; Müslüman bilim adamlarımızın ilklerini, keşiflerini ve icatlarını içeren bir liste hazırladık.

  • 18
  • 22
İLK ECZA KİTABINI YAZAN ÂLİM; İBNİ BAYTAR
İLK ECZA KİTABINI YAZAN ÂLİM; İBNİ BAYTAR

İbn el-Baytar, tam künyesi ile Ebu Muhammed Abdullah bin Ahmed bin el-Baytar Arap bilim adamı, botanikçi, eczacı ve hekim. Endülüs'ün en önemli bilim adamlarından olan İbn Baytar, İslam'ın Altın Çağı'nın ve Müslüman Tarım Devrimi'nin en büyük eczacı ve botanikçilerinden biri sayılmaktadır. İbni Baytar, tetkik ettiği hususların nakillerinde çok dikkatli olup, bir ilâcı, diğer bir ilâç ile mukayesede çok gayretliydi. Yaptığı çalışmalar, eczacılık ilmine çok faydalı oldu. Bu alanda yazdığı eserler asırlarca müracaat kaynağı olarak kullanıldı. Çünkü onun eserleri yüksek bir ilmî değere hâiz olduğu gibi, köklü ve detaylı bilgileri içerisinde bulundurmaktadır.

  • 19
  • 22
İLK SEZARYEN AMELİYATINI GERÇEKLEŞTİREN ÂLİM; ZEHRAVİ
İLK SEZARYEN AMELİYATINI GERÇEKLEŞTİREN ÂLİM; ZEHRAVİ

Ünlü doktor El Zehravi, 1000 yılı civarında, 1500 sayfalık bir resimli ansiklopedi yayınladı. Ameliyatın içeriklerini anlatan bu ansiklopedi yayınlandığı günden itibaren 500 yıl boyunca Avrupa'da doktorların başvurduğu bir kaynak oldu. El Zehravi'nin birçok keşfi arasında, erimekte olan kedi bağırsağını yaraları dikmekte kullanmak da vardı. El Zehravi ayrıca, ilk sezaryen ameliyatını gerçekleştirdi ve ilk forsepsi icat etti.

  • 20
  • 22
BİRİNCİ SEVİYE EĞİTİM SUNAN İLK ÜNİVERSİTE; FATİMA EL-FİRHİ
BİRİNCİ SEVİYE EĞİTİM SUNAN İLK ÜNİVERSİTE; FATİMA EL-FİRHİ

Fatima el-Firhi 859 yılında Fas'ın Fez kentinde birinci seviye eğitim sunan bir üniversite açtı. Kız kardeşi Miriam, üniversiteye bitişik bir cami kurdu ve iki yapı birden Karaviyyin Medresesi'ni oluşturdu. Yaklaşık 1200 yıl sonra hala açık olan medresenin, İslam geleneğinin temel değerlerini öğrenmek için ayrı bir yere sahip olduğu ifade ediliyor.

  • 21
  • 22
KARANLIK KUTU TEKNİĞİNİ KEŞFEDEN ÂLİM: İBNİ HEYSEM
KARANLIK KUTU TEKNİĞİNİ KEŞFEDEN ÂLİM: İBNİ HEYSEM

Çok bilinmeyen bir gerçek de optik alanındaki ilk büyük adımların Müslüman dünyasında atılmış olmasıdır. 1000 yılı civarında İbni Heysem, insan gözünün nesnelerden yansıyan ve göze giren ışık huzmeleri sayesinde bu nesneleri görebildiğini kanıtladı. İbni Heysem böylece Öklid ve Batlamyus'un ışığın göz tarafından saçıldığı teorilerini de yanlışlamış oldular. Bu büyük Müslüman fizikçisi ayrıca, optik sinirle beyin arasındaki bağlantı sayesinde nesnelerin dik görülmesini sağlayan karanlık kutu (camera obscura) tekniğini keşfetti.

  • 22
  • 22
MANİVELAYI KEŞFEDEN ÂLİM; EL CEZERİ
MANİVELAYI KEŞFEDEN ÂLİM; EL CEZERİ

Devrimsel manivela bağlantılı mil sistemi dâhil olmak üzere, modern dünyada kullanılan birçok otomatik sistem ilk kez Müslüman dünyasında kullanılmaya başlandı. Devirli hareketi, doğrusal harekete çevirmeye yarayan manivela ağır nesnelerin kolaylıkla kaldırılabilmesini sağladı. El Cezeri tarafından 12'inci yüzyılda keşfedilen bu teknoloji, dünya çapına yayılarak, bisikletten içten yanmalı motorlara kadar birçok icadın önünü açtı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN