Arama

Müslüman alimlerin optik ile ilgili çalışmaları

Görmeye dair ilk teorileri Yunan bilginleri ortaya atmış; ancak Müslüman alimlerin çalışmaları bu teorilerin gerçeği yansıtmadığını ortaya koymuştu. Bundan bin yıl önce Kindi, İbnü'l Heysem ve İbn Sehl gibi Müslüman alimler, gerçekleştirdikleri deneyler ve keşiflerle görmenin doğasını açıklamışlar; optik biliminin temellerini atmışlar ve kendilerinden sonra gelen bilim insanlarına önemli bir miras bırakmışlardı. Öyle ki, kaleme aldıkları eserler, optik ilminin başlıca kaynakları olmuşlardı.

  • 8
  • 18
“IŞIK NESNEDEN YANSIYARAK GÖZ YÜZEYİNE DÜŞER”
IŞIK NESNEDEN YANSIYARAK GÖZ YÜZEYİNE DÜŞER

İbnü'l Heysem, söz konusu eserinde görme ve ışık ilişkisini şu sözlerle açıklamıştı: "Işığını başka bir kaynaktan alan (ya da kendisi ışık kaynağı olan) kütlelerden çıkan ışık bütün yönlere doğru yayılır. Bu sebeple, göz görünür bir nesneyle karşı karşıya dururken nesne herhangi bir ışık tarafından aydınlatılıyorsa, ışık bu nesneden yansıyarak göz yüzeyine düşer."

  • 9
  • 18
OPTİK İLMİ İÇİN HEM FİZİK HEM DE MATEMATİK BİLİNMELİYDİ
OPTİK İLMİ İÇİN HEM FİZİK HEM DE MATEMATİK BİLİNMELİYDİ

Böylece tarihte, Eukleides ve Batlamyus'un matematiksel yaklaşımı ile doğa filozoflarının fiziksel prensibini birleştiren ilk bilim insanı olacaktı.

Ona göre, "optik ilmi üzerinde çalışmak için, hem fizik hem de matematik alanlarında maharet ve bilgi sahibi olmak" gerekiyordu.

Matematik ilmine yön veren 10 Müslüman alim

  • 10
  • 18
GÖRME FİZYOLOJİSİNİ, GÖZÜN YAPISI VE ANATOMİSİNİ İNCELEDİ
GÖRME FİZYOLOJİSİNİ, GÖZÜN YAPISI VE ANATOMİSİNİ İNCELEDİ

İbnü'l Heysem Optik Kitabı adlı eseriyle optik biliminin temellerini attı.

Bu eserinde yer alan bilgilere göre Heysem, lensleri incelemiş; düz, küresel, parabolik, silindirik, dışbükey ve içbükey gibi farklı türde aynalarla deneyler yapmıştı. Ayrıca göze dioptrik bir sistem olarak yaklaşmak suretiyle kırılma geometrisi uygulamıştı.

  • 11
  • 18
ATMOSFERİN YÜKSEKLİĞİNİ NASIL ÖLÇTÜ?
ATMOSFERİN YÜKSEKLİĞİNİ NASIL ÖLÇTÜ?

Bu ölçüm, atmosferin en alt tabakası olup yaklaşık 12 kilometre kalınlığında olan troposfere ait modern ölçümlerle uyum içerisindedir.

  • 12
  • 18
İBNÜ’l HEYSEM İLE GELİŞEN ‘DENEY’ ANLAYIŞI
İBNÜ’l HEYSEM İLE GELİŞEN ‘DENEY’ ANLAYIŞI

Bir teorinin kabulü için deneye dayalı bulgularla sınanmasının şart olduğu esasını ilk yerleştiren İbnü'l Heysem'di ve Optik Kitabı adlı eseriyle Batlamyus'un Almagest adlı kitabını eleştiriyordu.

Bin yıl sonra bile kitabı, bir araştırmanın gerçeklere dayandırılması ve ön yargılardan etkilenilmemesi başlığı altında, profesörlerce araştırmacı öğrencilere okutulmaya devam edilir.

İslam uygarlığında tarım, ticaret ve iktisat hakkında 20 ilginç bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN