Arama

Müslüman alimlerin yer bilimi ile ilgili keşifleri

Dünya tarihinde pek çok bilim dalında olduğu gibi, yer bilimin temellerinin atılmasında da Müslüman âlimlerin payı oldukça büyüktür. Yer bilim hakkında bilgi sahibi olan Mısırlılar, Mezopotamyalılar, Hintliler, Yunanlılar ve Romalıların yaşadığı topraklar İslam sancağı altına alınmış; bu medeniyetlerin sahip oldukları bilgileri inceleyen Müslüman âlimler, alanla ilgili gelişmeleri daha ileriye taşımışlardır. Dünya üzerinde Avrupa'ya, Rönesans dönemine izafe edilse de jeolojinin temelleri Rönesans'tan 800 yıl önce İslam uygarlığında atılmıştır.

  • 12
  • 13
ALTIN VE DEĞERLİ TAŞLARI ARAMA YÖNTEMLERİNİ YAZDI
ALTIN VE DEĞERLİ TAŞLARI ARAMA YÖNTEMLERİNİ YAZDI

Arabistan'la ilgili üç kitap yazan 10'uncu yüzyıl âlimi Hamdanî, bu kitaplarında altın, gümüş, mineral ve değerli taşları arama yöntemlerinden, bunların özelliklerinden ve nerelerde bulunabileceğinden bahseder.

İhvanı Safa adıyla tanınan 10'uncu yüzyıl bilginleri özellikle minerallerin sınıflandırılması ile ilgili ansiklopedik bir çalışma yaptılar. Maalesef mineraller, taşlar ve değerli taşlar konusunda yazılmış olan eserlerin çoğu kaybolmuş, çok az sayıda eser günümüze ulaşarak basılabilmiştir.

  • 13
  • 13
YERBİLİMİN TEMELLERİ BU DÜŞÜNCELER ÜZERİNE KURULDU
YERBİLİMİN TEMELLERİ BU DÜŞÜNCELER ÜZERİNE KURULDU

Müslüman medeniyetinin dünyaya, insana ve hayata son derece natüralist bir gözle bakması dikkate değerdir. Müslüman bilim insanları minerallerin, kayaların, dağların, depremlerin ve suyun kökenini düşünmüş ve merak etmiştir.

Bu yer bilimin ya da bugünkü adıyla jeolojinin doğuşudur ve jeolojinin tarihi insanın dünyanın doğası üzerine düşüncelerini yansıtır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN