Arama

Müslüman alimler ‘ilmi’ hangi amaçla kullandılar?

Avrupa'nın Orta Çağ karanlığını yaşadığı dönemde, Müslüman âlimlerin yenilik ve araştırmalarında en dikkat çeken şey, onların bilgiye duyduğu muazzam açlıktı. "İlim için ilim" anlayışından ziyade, çoğunlukla bilgiyi deneysel uygulamaları ve insanların hayat kalitesini artırmak için kullandılar. Bu yaklaşımın bir de Resul-i Ekrem (sav) tarafından işaret edilen manevi tetikleyicisi bulunuyordu: "Bir insan öldüğünde, amel defteri üç şey haricinde kapanır: Sadaka-i cariye, insanlara faydası devam eden ilim ve ardından dua eden hayırlı evlat."

  • 10
  • 10
EL YAZMALARI HALA TOLEDO’DA
EL YAZMALARI HALA TOLEDO’DA

Her ne kadar VI. Alfonzo ile şehir Hristiyan yönetimine geçmiş olsa da Müslüman, Yahudi ve Müsta'riblerin ortak dilinin Arapça olması, Arap kültür ve geleneklerinin hâkim olması ve mimarinin İslami tarzda olması bakımından şehir hala bir Müslüman şehri görünümüne sahipti.

Uzun, dar ve dolambaçlı sokaklarda şehre gelen tüm tercüman ve âlimlerin kalması ve çalışması için odalar bulunmaktaydı. Bütün bu Batılı âlimler için Toledo gerçekten de yaşanacak bir yerdi.

Toledo'da yapılan Latince tercümelerin el yazmaları bugün hala Toledo Katedrali arşivlerindedir. Burada, Morleyli Daniel döneminden kalma Arapça tercümeler de dâhil olmak üzere 2500 kadar el yazması bulunmaktadır.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN