Arama

Nizamülmülk ve "Siyasetname"

İslam tarihinde vezir denilince akla gelen ilk isimlerden olan Nizamülmülk, iyi bir eğitim almış akıllı bir idareciydi. Sultan Alparslan'ın isteği doğrultusunda İslam dünyasındaki tehlikeli fikir akımlarının önünü kesen bilge vezir, Nizamiye medreselerinin kurulmasına ön ayak olarak "ehl-i sünnet" akidesinin devamı için çabaladı. Sultan Melikşah için kaleme aldığı "siyasetname" isimli eseriyle arkasında yöneticiler için altın öğütler bırakan Nizamülmülk'e yakından bakalım.

MELİKŞAH'IN EMELİ

⚫ Sultan bu hayırlı emellerini hakikate dökmek için bir eser telifi yarışması başlatmıştı. Burada ana tema devlet yönetimi, ideal devletin maddeler halinde izah edilmesiydi.

Melikşah yarışmaya katılan eserler arasında Nizamülmülk'ün telif ettiği "siyerül müluk", Siyasetname adlı eserini çok beğendi. Zira bu eser yılların devlet tecrübesinin kağıda dökümüydü.

50 BAŞLIKTA DEVLET

⚫ Selçukluların dahi veziri Nizamülmülk, Siyasetname isimli eserinde devlet teşkilatı ve devlet idaresini ana hatlarıyla en ince detayına dek işledi.

50 başlıkta tüm meseleleri toplayan ve vazıh şekilde izah eden Nizamülmülk, eserini kendisinden sonra gelecek olan sultanlar için bir vasiyet gibi düşünmüştü.

SELÇUKLU ŞEHRİNİN ÖZELLİKLERİ

  • 10
  • 10

ÇOK YÖNLÜ BİR ESER

Siyasetname'de yer yer meseleler hikayelerle anlatıldı. Bu hikayeler İslam öncesi, Selçuklu ve Selçuklu öncesine aitti. Bu da eserin beslendiği kaynakların derinliğini kanıtlar nitelikte.

Nizamülmülk'ün çağlar aşan eseri "Siyasetname", siyasetname türünün en bilinen ve en meşhur eserlerinden biri olarak günümüzde de okunmakta.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN