Arama

Osmanlı askerlerinin acı hatırası: Nargin

Sarıkamış Harekatı'nın başarısız olmasının ardından Rus esareti altına giren binlerce Osmanlı askeri, ölümün kol gezdiği Nargin Adası'na nakledildi. Henüz yolda başlayan işkence ve kötü koşullar esaret günlerinde katlanarak arttı. Kurak, susuz ve yılanlarla dolu Nargin, Osmanlı askerlerine mezar oldu. Esaret günleri boyunca zor ve sağlıksız koşullarda hayatta kalmaya çalışan askerlerin bir kısmı adadan kaçmayı başarsa da çoğu şehadete erdi.

Ermeni refakatçiler

◾ Savaş meydanlarında esir düşen Türk askerlerinin yaşadıkları zorluklar ve sıkıntı, daha Rusya'ya nakledilmeleri sırasında başlamıştı.

◾ Yaralı askerler ile normal askerler bir arada tutuluyor, genelde Kafkas Ermenilerinin idare ve kontrolü altında bulunan esirler, balık istifi şeklinde vagonlara bindiriliyor, işkence görüyor ve yine çoğu Ermeni olan askerlerin kontrolünde aç-susuz bir halde gönderiliyorlardı.

◾ Ruslara esir düşen Türklerin Tiflis ve Bakü gibi şehirlere getirilmesi, zaten siyasi ve askeri olarak zor bir durumda olan Çarlık yönetimi açısından ciddi bir sorun olmuştu.

◾ Bunun sebebi Kafkas halkının önemli bir kısmının dini ve etnik açıdan esir düşen Türklerle aynı kökten olması, onlara yardım fikrinde bulunmalarıydı.

Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri

  • 10
  • 19

◾ İşte böyle karışık bir ortamda Rus Çarlığı, zor durumdaki Türk esirlerin halkın üzerinde bırakacağı birleştirici etkiyi de göz önünde tutarak, esir kamplarını özellikle halkın dikkatlerinden uzak, herhangi bir irtibat riski olmayan yerlerde kurmayı planladı.

◾ Daha önceleri ağır suçluların tutulduğu bir hapishane olarak kullanılan ve kötü şartlarda bulunan Nargin Adası da bu amaca uygun olarak düşünüldü.

  • 11
  • 19

◾ Türk esirlerin Nargin Adası'na hapsedilmesi Azerbaycan'da ciddi bir tepkiye sebep oldu. Bilhassa gazeteler eliyle Türk askerlerinin serbest bırakılması talep edildi.

Ölüleriyle yaşayan medeniyet: Osmanlı

  • 12
  • 19

◾ Azerbaycan Türkleri, esirlerin adadan kaçmalarına yardımcı olmak için çok ciddi çabalar sarfettiler. 1915 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında "Türk Bayramı Günü"nde sekiz Türk esir subay şehre bırakıldı ve bir daha geri dönmedi. Çünkü, İran'a kaçmaları sağlanmıştı.

Kafkasyalı Türk gençleri tarafından kurulan "Kafkasya Müslüman Talebeleri Komitesi" bizzat Türk esirlerin kaçırılması faaliyetlerine katılmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN